Прокуратурата потвърди, че е обвинила Трайчо Трайков

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова потвърди, че прокуратурата е предявила обвинение на бившия министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков. Тя отказа да даде повече подробности, като уточни, че утре държавното обвинение ще изнесе допълнителна информация.

За обвинението в умишлена безстопанственост съобщи Трайков във Фейсбук пост от първи януари. Той е получил призовка преди Бъдни вечер и на 28-ми декември е отишъл в Столичното следствие, където е получил постановлението за привличане. Официално от прокуратурата не са съобщавали за това.

Информацията, която Трайков дава, е че обвинението е че през 2011 г, като министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД е продаден за по-малко пари, отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало.

"Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Директорът на АПСК се назначава от Министерски съвет и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин", пише още бившият министър.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини