Тръгна газът от Украйна

Украйна е започнала да захранва тръбата към Молдова с газ за България. Договореното количество е 2.5 млн. куб м на ден. Новината потвърди министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев в МС. Това ще доведе до промяна на ограничителния режим за редица производствени предприятия. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров получи информация от Балканския диспечерски център, че е започнало захранване на тръбата към Молдова с газ от запасите на Украйна. Договорката беше постигната по рано днес между президента Георги Първанов и президента на Украйна Виктор Южченко.
Допълнителните количества ще бъдат използвани за захранването на някои предприятия, които са били спрени от производство заради липсата на газ, посочи Петър Димитров. Той каза още, че като достигне газа до България, ще направи промяна на ограничителния режим и ще издаде нова заповед за индустриалните предприятия. По разчети на експерти газът ще достигне до България за 24 часа от пристигането му на украино-румънската граница при Исакча, посочи още министърът.
До 21 януари страната ни ще може да поддържа 45% от нуждите на потреблението на газ в сравнение от преди спирането на доставките, информира от своя страна премиерът Сергей Станишев. След този период черпенето от запазите в хранилището в Чирен ще започнат да намаляват, добави той.
Премиерът информира, че в момента енергийната система е стабилна и работи нормално. В по-голямата част от страната топлофикациите вече са преминали на мазут. Повечето тецове в София осигуряват добро топлоподаване. Единственият проблем е с "София –изток", на която се доставят допълнителни количества газ, докато мине на мазут.
73 училища от цялата страна са в "газова" ваканция. В София с преустановени занятия са 36 училища, като се прави всичко възможно следващата седмица техният брой да намалее, информира още премиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини