Вече няма да викаме КАТ за ударен калник

До няколко седмици вече окончателно няма да викаме КАТ при леки катастрофи. Това ще стане, след като бъде обнародвана в Държавен вестник Наредбата за документите, които се съставят при ПТП, която вчера Комисията за финансов надзор одобри съвместно с вътрешния министър.
Така, ако два автомобила се сблъскат и могат да продължат движението си след удара, шофьорите сами ще съставят протокола, без да чакат патрулка, съобщава standartnews.com.
Задължително условие обаче е да няма пострадали хора. В противен случай без КАТ няма да се мине. 30 дни след публикуването на Наредбата в Държавен вестник, застрахователите ще трябва да предоставят такива протоколи на всеки, сключил застраховка "Гражданска отговорност". Освен у нас, протоколите ще важат и в чужбина, където отдавна те са практика.
Наредбата урежда и обмена на данни между МВР и застрахователните дружества. Чрез Информационния център към Гаранционния фонд компаниите ще предоставят всички данни от постъпилите при тях двустранни констативни протоколи. От своя страна полицаите ще изпращат данните от регистрираните при тях катастрофи на Гаранционния фонд, като ще прилагат и снимки.
На интернет страницата на Гаранционния фонд ще могат да се намерят всички коли, които са причинили катастрофа. Така всеки шофьор ще може да разбере кои са най-опасните шофьори.
С въвеждането на тези протоколи най-накрая ще може да бъде въведена и системата "бонус-малус", чрез която лошите шофьори ще плащат по-скъпа "Гражданска отговорност", а за внимателните полицата ще струва по-евтино.
За да стане това обаче, цялата база данни на КАТ трябва да бъде предоставена на застрахователите, смята шефът на "Армеец" Румен Георгиев. Въвеждането на двустранните протоколи несъмнено ще опрости нещата, но прехвърляйки отговорности на нас, КАТ трябва да ни предостави и пълната си база данни, смята той.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини