Проект „Училище за шампиони“ в коледна треска

Изображение 1 от 4

    В очакване на най-светлите християнски дни, в навечерието на новогодишните празници,  участниците в проект „Училище за шампиони“  /BG05M2OP001-3.002.-0015/ подготвиха празничен коледен концерт. Проектът се реализира с помощта на „Европейски структурни и инвестиционни фондове“, по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен разтеж“; Приоритетни оси „Образователна среда за активно социално приобщаване“; Наименование на процедура „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“. Събитието се проведе в Актовата зала, която бе украсена подобаващо. Преди началото на концерта учениците от журналистическия клуб „Славейков“ с ръководител Антония Маровска нетърпеливо очакваха откриването, за да отразят изпълненията на участниците.  Дейността на клуба е да пише за различни аспекти от училищния живот. Младите журналисти раздадоха вестници на присъстващите. Коледното настроение бе вече създадено от изложбите, подготвени от членовете на няколко формации. Клуб „Живо наследство“ с ръководител Яна Лаплева представи изложба от автентични сурвачки, които разкриват символиката на дряновите пръчки, наричанията и благоположеланията при традиционния български обичай сурвакане. Работата в този клуб е насочена към познаване, съхраняване и представяне на българските обичаи и традиции. Интересна изложба направи и клуб „ Витраж дизайн“ с ръководител Недим Мустафа. Малките художници бяха изработили картички, носещи духа на Коледа и зимните празници. Те използват интересни техники и разработват проекти за стъклопис. Журналистическият клуб представи изложба на броеве на в. УПКО. Клуб „Приложна математика“ и Пепа Тодорова представиха изложба, включваща триизмерни фигури и коледна украса.
    Концерта откриха най-малките участници от клуб „Шарени ритми“ с ръководител Величка Мартинова с гръцкия народен танц „Сиртаки“, който изпълниха деца от различни етноси. Те споделиха, че танците обединяват децата в клуба и създават нови приятелства. Техните връстници от клуба на Маргарита Демирева „Българският език – моят ключ към успех“ се представиха със стихове и песни под надслов „Коледна въртележка“.  Зрителите бяха погълнати от интересната драматизация „Две сестри“ по Георги Райчев на клуб „Българският език – моят ключ към успех“ с ръководител Калинка Жисова. Галина Стефанова и нейният клуб „Шарени ритми“ пък зарадваха всички със своите стилни облекла и майсторски изпълнени танци „Трите моми“ и турско хоро. Достойно се представи и клуб „Българският език - моят ключ към успех“ с ръководител Бонка Стамболиева с изпълнение на „Коледно веселие“. Публиката бе приятно изненадана от „Младите будители“ и техният ръководител Димитър Димов. Те рецитираха „Поетичен рецитал за щастието“ по стихове на Дамян Дамянов. Стихове за любовта, изпълнени с много чувство, докоснаха всички присъстващи.

     Презентации за своята дейност предложи клубът „Млад археолог“ с ръководител Венелин Башев със заглавия „Древна Гърция“ и „Тракийска култура“. „Природозащитници“ с ръководител Милка Белева показаха серия от презентации: „Планини в Азия и Африка“, „Планини в България“ и „Планини в Европа“. Мултимедийни проекти на тема „Коледа“, отразяваща коледното настроение на участниците на клуба и „Честита Коледа“, свързана с обичаите и традициите по време да коледните празници, представиха „Виртуален свят“ и техният ръководител Мая Стойчева. Също така те бяха подготвили кошница с новогодишни късмети за всички присъстващи.

    Изключително вълнуващ бе спектакълът на мъниците от клуба на Бонка Стамболиева „Българският език – ключ към успеха“. Те бяха изработили много интересна презентация на тема „Легенди за Коледа и коледната елха“, разказваща как се празнува Коледа в Европа и традициите в България. Децата пяха песни и рецитираха стихотворения за зимните празници и  за Бъдни вечер. Група коледари изрекоха благопожелания за здраве и берекет. Бе разпространен вестник „УПКО младши“, който се издава от клуба и публикува лично творчество на малките ученици.
    Тържествено и емоционално завърши концертът на славейковските шампиони. Така под светлината на коледните звезди всички се изпълниха с духа на българската Коледа.

    Журналистически клуб „Славейков“

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини