Откриха изненадваща връзка между канабиса и шизофренията

Хората застрашени от шизофрения е по-вероятно да пробват канабис, твърди новопроведено изследване.

Изследването на Университета в Бристол се появява малко след като учените предупредиха, че съществува повишен риск от психоза при уязвимите хора, използващи растението. Предупрежденията им са следствие от изнесените данни, че все повече млади хора употробяват канабис. Учените обаче добавят, че рискът не бива да се надценява, тъй като е нужно връзката между психичните заболявания и наркотиците да бъде проучена по-задълбочено.

Най-новото изследване на факултета по експериментална психология в Бристол хвърля нова светлина по темата, като в същото време авторите му твърдят, че под внимание трябва да бъдат взети и други фактори водещи до психични заболявания.

Макар да съществуват известни доказателства, че употребата на канабис увеличава риска от развитие на шизофрения, изследователите с изненада открили категорични доказателства за обратна връзка – хората с повишен риск от шизофрения е по-вероятно да прибегнат до употреба на марихуана. Това подкрепя тезата, че наркотикът може би се използва от тези хора като един вид форма на самолечение.

“Доказателствата сочат, че рискът от шизофрения определя вероятността за употреба на канабис. Връзката обаче е двупосочна. Резултатите не ни позволяват да предскажем с точност силата на влиянието, те ни дават доказателства, че връзката е причинно-следствена, а не в резултат на грешка или общи рискови фактори”, казва Сузи Гейдж, един от изследователите.

При изследването бил използван методът Менделеевска рандомизация, вид анализ, който отчита променливите и предсказва риска от употребата на канабис и развитието на шизофрения.

Менделеевската рандомизация е била използвана като алтернатива на традиционната епидемиология, в опит да обясни и другите фактори, повлияли на крайния резултат, защото често хората, които употребяват канабис се различават от останалите по множество начини.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини