БТР-и и автомати в Будапеща след атентата в Берлин

Унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер нареди силовите служби в страната да бъдат приведени в засилен режим на работа след трагедията на коледен базар в Берлин, съобщи унгарската телевизия М-1, цитирана от ТАСС.

С решение на вътрешното министерство на ключови места в столицата Будапеща - край големите търговски центрове, около министерства и учреждения, както и на големия коледен базар на площад "Вьорьошмарти" - са разположени бронетранспортьори.

Като подкрепление на полицията са изпратени сътрудници на Унгарския център за борба с тероризма (ТЕК), които патрулират по столичните улици в пълно бойно снаряжение и с автомати.

Началникът на главния комисариат на полицията Карой Пап каза, че са взети всички мерки за гарантиране на сигурността на посолствата на Русия и Германия в Будапеща. Засилено полицейско присъствие се наблюдава и на централните площади в други градове.

Според съветника на унгарския премиер по въпросите на сигурността Дьорд Баконди към момента няма данни за планирани терористични атаки, но се прави всичко възможно за предотвратяване на възможни нападения, така че унгарците да посрещнат Коледа в безопасна обстановка.

Испанската национална полиция иска около най-посещаваните зони по време на коледните празници да бъдат разположени патрулни автомобили и заграждения за ограничаване на пътното движение, съобщи агенция Европа прес, цитирана от ТАСС.

Правоохранителните органи са призовали кметствата в различни градове да увеличат мерките за сигурност на места, където се стичат много хора за празниците.

Във вторник министърът на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо Алварес обяви, че след атентата в Берлин министерството е решило да засили мерките за сигурност. Същевременно ведомството запази равнището на терористична заплаха на досегашната четвърта степен (от общо пет), въведена през 2015 г.

/БТА/

Коментари в сайта (1)

Последни новини