Райониране при мажоритарен вот: 49 депутата от София

Инициативният комитет за референдума представи предложение за районирането на страната към законопроекта за мажоритарно гласуване.

Тошко Хаджитодоров обясни пред журналисти в Народното събрание, че районирането е направено от екип от Математическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Според проекта, България е разделена на 231 района, като в София и София-област се предвижда да има 49 едномандатни района. Извън страната има девет района, три от които са в Турция, каза Хаджитодоров, цитиран от БТА. 

Всеки избирателен район е описан подробно, в това число и кой улици ще влязат в него. Това означава, че по-големите градове ще бъдат разделени на няколко мандатни райони. В един район ще има около 30 000 гласа, т.е. толкова ще е нужно на един кандидат да стане депутат. 

Проектът е подготвен от омбудсмана Мая Манолова и внесен от независимия депутат Георги Кадиев. Според Тошко Хаджитодоров депутатите могат да намерят време, за да приемат законопроекта. Имат достатъчно време да го приемат, приеха избирателния закон два дена преди изборите, посочи той. 

Приложението е депозирано в деловодството на Народното събрание. 

На последния парламентарен вот трите столични района и София-област излъчиха общо 50 народни представители. По сегашната система гласовете от чужбина се преразпределят по сложна методика в страната и не излъчват самостоятелни мандати. 

Районирането е съобразено с данните от последното преброяване, а в чужбина е взета предвид избирателната активност на българите по държави на последните избори.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петър Янчев
    0 0
    05:49, 22 дек 2016
    На кого са нужни 240 ЛАПАЧИ в ПАРЛАМЕНТА.Може би на партиите за субсидии.Такава система на 30 000 граждани 1 ЛАПАЧ няма и в ЗАНЗИБАРАко приложат законодателството на САЩ . България трябва да има 5 сенатора и 10 конгресмена.А по Австралийското общо 6.Така,че и МАЙЧЕТО и Гологлавия Шоомен са борят за ЛАПАНЕ.САЩ КЕЙМБРИДЖ
Последни новини