Плевнелиев: Оставям служебното правителство на Радев

Новоизбраният президент ген. Румен Радев ще състави служебното правителство. Това обяви преди минути настоящият държавен глава Росен Плевнелиев.

„Положих всички усилия за да избегнем извънредни парламентарни избори. До последния момент. Предоставям това на Радев, не защото не мога да съставя това служебно правителство, имам опит и ще го направя за дни. Не бягам и от отговорност, защото никога не съм го правил.

Единствената цел е, че в моята работа и отговорност на най -висшия пост в държавата аз нося отговорност за всеки един от вас и за бъдещето на България. Наслушах се на анализатори - има ли или няма политическа криза, но няма кой да обясни на европейските партньори, на световните пазари, че в държава, в която само за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално. Няма кой да обясни на българския народ, че в държава, в която ще се сменят три, а може би и четири правителства за пет месеца, всичко е наред“, посочи още Росен Плевнелиев.

„Конституцията е нашата опора и есенцията на всичко, за което са се борили поколения българи - за правова държава и европейско бъдеще“, посочи още той.

Плевнелиев отхвърли обвиненията, че изкуствено се опитва да забави съставянето на служебен кабинет и беше категоричен, че е спазил конституционно определените срокове за консултациите и връчването на мандатите.

„Скъпи сънародници, знаете, публично и коректно предложих всички компромисни варианти - от възможността НС да излъчи ново правителство, до това да предложим общо служебно правителство заедно с новоизбрания президент Радев, с цел в този преходен период държавата да се управлява само от едно служебно правителство.

Това е разумното действие - да има плавен преход от служебно правителство към редовно. Воден от ясния стремеж да се гарантира институционалната стабилност това е най-доброто за държавата, още повече в ситуация на рекорден брой бедствия", каза още Плевнелиев.

„С две служебни правителства за месец ще станем за смях и ще влезем в графата „куриози“ на световните новини. Затова избирам европейското и цивилизовано решение а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент Румен Радев да състави служебното правителство“, аргументира решението си държавният глава Росен Плевнелиев.

Новоизбраният президент Румен Радев трябва да встъпи в длъжност през януари.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    To
    Tonich
    2 -2
    17:35, 21 дек 2016

    На това се казва бягане от отговорност и оставяне на герб да доокрадат всичко останало.....

Още новини

Последни новини