Любовта е въпрос на хапче

"Любовта може да бъде предизвикана от хапче или капки за нос", твърди експертът по поведението Лари Йънг от Университета "Емъри" в Атланта, Джорджия, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Ученият изследва химичната база на любовта. Той пише в сп. "Нейчър", че любовта е сложно психологично и емоционално състояние, в което най-важна роля играят специалните неврохимични вещества окситоцини.

Главната цел на Йънг е не толкова да създаде "любовно биле", а да хвърли светлина върху тежки състояния като аутизъм, при които е нарушена способността за социални връзки.

Според него биолозите скоро могат да сведат душевни състояния, свързани с любовта, до биохимична верига от процеси.

Най-новите изследвания на експерта върху прерийни мишки (полевки) показват, че доза от подходящия хормон може бързо и рязко да промени отношенията както между животните, така и между хората.

Ако мозъкът на женска полевка бъде наситен с окситоцин и тя бъде събрана с мъжка, женската бързо ще се чифтоса със самеца. При ниски нива на хормона, който играе роля при раждането, кърменето и установяването на социални връзки обаче, полевката ще отхвърли мъжкар, независимо колко пъти се е чифтосвала с него.

Експериментите на Йънг показват също, че впръскването на окситоцин в носа увеличава доверието и води до проява на съпричастие.

Йънг смята, че в бъдеще окситоцинът може да заздравява разклатени бракове, ако се използва подходящо хапче, съчетано със семейна терапия.

Според експерта любовта не е следствие само на един хормон, действащ в човешкия мозък. Изследвания са показали, че различия в гена, наречен "главен комплекс на тъканната съвместимост", който засяга имунната система, може да обуславят първоначалното сексуално привличане.

За мъжете пък изглежда, че хормонът вазопресин е по-важен.

Напредъкът в биологията на установяването на връзки между две животни или двама души означава, че скоро могат да бъдат създадени нови видове лекарства за усилване на любовното чувство и за бързо лечение срещу безумна любов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини