Реакция срещу призива за протест срещу увеличението на данъците,икономист се обявява срещу политизацията

Завършилта икономика в Пловдивският университет Айлин Мюмюн се обърна към медии и граждани с призив да не се политизира проблемът с оздравителната програма на общината и недостигът на средства.Ето какво пише тя до кърджалийци.

Отворено писмо 
ДО МЕДИИ, ИНСТИТУЦИИ И ГРАЖДАНИ НА КЪРДЖАЛИ

УВАЖАЕМИ медии, институции и съграждани,

с възмущение изразявам несъгласието си от начина, по който политическите партии се включват в гражданското несъгласие относно увеличението на данъците в община Кърджали. Два дена чета и наблюдавам агресивната атака в социалните мрежи от страна на ДОСТ, тяхната силна подкрепа за протеста във вторник и атаката срещу политиката през последните години на общинска администрация и по –конкретно на кмета. 
Не работя в община Кърджали, но живея в този град и смятам, че всяко нещо има граници на търпимост. 
Отворените писма явно ще служат за изясняване на отношения между граждани и общинска администрация, което приемам, че пак е израз на гражданско общество.
Но моята търпимост прехвърли границите, за мен няма никакво значение дали е ГЕРБ, ДПС, БСП, ДОСТ или реформатори, но нито една от политическите формации няма право да играе политически шах с недоволството или доволството на хората.
Кои бяха ДОСТ? Една група от хора тръгнали си от политическа партия, същите те участваха в управлението до преди една година, крадяха и назначаваха, играеха си на котка и мишка с нас, а сега, моля ви се, света вода ненапита?!?! 
Това е срамно и неправилно, съгласна съм със съгражданите си, че имаме право да получим обяснение за увеличението на данъците, можеше да се сформира група от граждани, които да водят разговори с КМЕТА и Общинския съвет, да се търсят срещи, разговори, можеше гражданска група да бъде допуснато до комисии, но не, ние чакаме нещо да се случи и излизаме с „Отворено писмо” чрез медиите, сформират се фейсбук групи, страници и всякакви други методи на политическо въздействие. 
Срам ме е, че подкрепих възмущението на Маргарита Павлова срещу увеличението на данъците, очаквах от нея остра реакция спрямо манипулациите от ДОСТ и ГЕРБ и тяхната „доброжелателна” подкрепа към гражданския протест.
Със сигурност има проблем в общинска администрация (най-малкия от тях напр. масовите политически назначения и работещи пенсионери), това е неоспорим факт, но е грозно отричането на направеното до сега. Едно и също нещо чета – няма осветление, /и пред нас няма/, дупки по улиците / и на моята има/… Това е така, няколко пъти четох, че се търси решение, разбирам, че толерантността ни като хора вече е изчерпана, но смятам, че трябва по ясен и категоричен начин да заявим своята позиция, и смятам още, че след като сме дали своя глас за Хасан Азис можем да водим диалог с него. Не трябва да чакаме решение само от него, трябва да дадем предложения, да искаме гражданите да участват заедно с него в управлението на града ни. Това се нарича демокрация, това се нарича гражданско общество. Това сега е поредната политическа шашма и натиск. Колко просташко и некадърно, никога няма да се оправим и дадем глас за диалог и качествен живот. 
Кърджали е особен град, красив, светъл, носещ в себе си много история, хората които живеят тук са добри, честни и трудолюбиви. Обичам Кърджали, обичам семейството си, приятелите си и се надявам с обич и оптимизъм да помогнем да се решат проблемите.
Кърджали последните години много се промени, защо скъпи съграждани отхвърляте направеното. Не сте искали пазар, заради него имало големи заеми, ами ако нямаше пазар, каква щеше да бъде вашата реакция, Кмета не мисли за нашите производители, толкова ли сме елементарни, че търсим лошото в доброто. Парк „Арпезос” бил ужасен!! Кое е ужасното, че на мястото на пустош и мизерия се изгради огромно зелено пространство, радващо децата ни. Не може да не виждаме, с лошите неща има и добри и това е за всяко управление в страната ни. 
Ниски заплати? Да не би общината да е работодател на всички ни?! Къде е държавата?! Къде са частниците?! Да кажем на глас това, което искаме, да призовем да бъдем допуснати да даваме съвети, да участваме активно в управлението на нашия град, на нашия роден дом.Всичко останало са само балалайки, които целят осмиване, обругаване и насаждане на омраза. Ние не трябва да мразим, ние не трюбва да злобеем, ние трябва да се преборим с добро.
Питам: Нима всеки трябва да стане кмет или общински съветник, за да бъде чут?! Защо забравяте,че имаме права, когато видя, че гражданите на Кърджали имат желание да работят отговорно за общността си, тогава ще се включа в протест?! 
Сега НЕ! Сега това е манипулация, използват се увеличенията на данъците, за да си играят някои хора на политика, но трябва да се израсне, за да определяш мнението на хората.
Защо не погледнете програмата на Общината за развитие, това правих последните дни, защото исках да разбера за себе си, толкова ли са черни хората, там ще видите ясно и точно какво е изпълнено от предизборните обещания и там ще може да си направите равносметка за какво да надаваме глас.

Господин Кмете и Вие господа общински съветници, след като можете да пишете местните закони и правила, ще трябва да намерите начин и път да се обърнете към гражданите и да намерите правилния път за включването им в управлението на града. Много от Вас не знаят защо са във властта, нека дадат място на такива, които имат смелост, желание и мисъл да направят нещо добро от позицията си. Рано или късно системата изритва некадърниците.

Мога да напиша още много, но не искам да губя времето на съгражданите си. 
Изказах своето мнение относно протеста утре и смятам, че разумните хора трябва да си вземат своето решение, ще бъдат ли манипулирани или ще се преборят за правата си по адекватен начин.
Не на протеста утре! Не на политическите манипулации! Не на обидите!
Да не позволяваме да се превърнем в пионки в ръцете на ДОСТ, ГЕРБ, БСП и ДПС!
Да на диалога! Да на добрите отношения! 
Бъдете здрави и весели празници!

Айлин Мюмюн

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Госпожо Айлин Мюмюн,не някои политически партии са възмутени от предложението на някои общ.съветници на ДПС,а самите граждани.Аз не съм симпатизант на нито една партия от близо 22 години.За безработените като мен са непосилни тези данъци.Знаете ли,че има много семейстава с по 5 души а само един от тях работи,как да ги плащат тези данъци - да бяха само те.Няма как да знаете г-жо Мюмюн нали и вие сте от ДПС,а вашата тенджера и пълна,за вас тези данъци са дребни парици.Елате да обясните на нашите деца защо вашата тенджера е пълна а тяхната е празна.Ако направите това аз няма да протестирам - Обещавам.Явно вие сте пионката на ДПС. P.S.- Вас се пише с главно "В",но в случая към вас се обръщам с малко в.Дано прочетеш този мой коментар.
Последни новини