Лозан Панов: Хората интуитивно усетиха, че реформата не се е състояла

Думата на 2016-та година е "реформа", но с всички нейни нюанси като "проформа" и "квазиреформа" - така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обобщи изминаващата година в интервю за Дарик радио днес.

Когато конституционните промени не се случиха (в края на 2015 г- бел.ред) хората интуитивно усетиха, че реформата не се е състояла, каза Панов. По думите му широката публика трудно вниква в детайли като това как се определят членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и как са разделени колегиите, но спонтанно разбира, че нещата в тази система не вървят и това е най-важният факт. Той припомни, че сегашното правителство е дошло на власт с обещанието на реформи и гласуването на президентските избори е било ясен протестен вот, показващ, че избирателите искат промяна.

В коментар на събитията от последната година по света и осезаемото засилване на националистическите и популистките идеи шефът на ВКС се позова на международно проучване, според което не бедността и липсата на образование или работа са причини за възраждането на подобни движения, а липсата на справедливост. Ако някой усеща несправедливост, той няма как вътре в себе си да не се възмути и да търси решение, посочи той. Панов коментира, че провал на съдебната реформа ще отвори път политически екстремизъм.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини