Домашното насилие - тема, за която жертвите трудно говорят

Домашното насилие в малките населени места е все по-често срещан проблем, но жертвите се притесняват да говорят открито за него, коментира за БТА председателят на Центъра на неправителствените организации в Разград Георги Милков.

Екипът на Центъра вече повече от 10 години работи по проблемите на домашното насилие. От 2007 година към него функционира и Консултативен център, който предлага безплатни консултации, беседи и съдебна защита по Закона за защита от домашно насилие.

Милков подчерта, че практиката при работата с жертви и извършители на домашно насилие е откроила един основен проблем - че има висока толерантност към домашния тормоз вследствие на съхранената все още патриархална структура на семейството. В малкото населено място всеки познава другия, всеки знае за проблема на другия, но на потърпевшия е най-трудно да признае това публично, каза Милков.

Той подчерта, че поставянето на темата за домашното насилие като приоритет за неправителствената организация и провеждането на редица кампании, постепенно вдъхват увереност у пострадалите да търсят помощ, въпреки традиционно ниското доверие към закона и към институциите, които осъществяват защитата на пострадалите.

И докато жертви на домащно насилие са основно жени, то се забелязва и тенденция все по-често и мъже да се оплакват.

Коментари в сайта

Последни новини