Сотир Цацаров: Инцидентът в Хитрино не е умишлен

Проверяваме всички версии. Изключваме на този етап версиите за умишлено причиняване на произшествието на гара Хитрино.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща в Районната прокуратура в Шумен, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

Назначени са 24 експертизи. Водеща е версията за несъобразена скорост. 

По думите на Цацаров, не са установени отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака, който обаче се е движел, изпреварвайки разписанието си

"Трябвало е да пристигне в 6.02 ч. в Хитрино, да престои до 6.07 ч. Т.е влакът е пристигнал по-рано, тоест щеше да пристигне по-рано, ако не се беше случило произшествието. От двете кабини на локомотивите са иззети двете устройства. Устройството на първия локомотив е разчетено. Второто устройство на втория локомотив е по-сложно и то предстои да бъде разчетено. Експертизата е назначена и заключението й ще бъде готово най-късно в понеделник. Тогава прокуратурата ще разполага с официални данни за това каква е била скоростта на влака", добави главният прокурор. 

Цацаров обобщи, че основните линии на разследване са свързани с превозвача, товародателя и товарополучателя, с оглед превозването на опасните товари, производителя и търговеца, който е свързан с превоза на товара.

„Част от товара - т.е пропан бутанът е бил за крайна гара Русе. Пропиленът е следвало да влезе в Румъния“, уточни главният прокурор. По думите му на трето място линиите на разследване касаят самият влак, организацията на гарата, действията на маневрената бригада и композирането на влаковата композиция, движението на влака и обръщането на локомотивите.

На следващо място това касае регистрацията на вагоните и състоянието им, част от които не са български, а румънски, както и всички документи, свързани с трудовите правоотношения – спазване на режим на почивки, на режим на безопасност и т.н. И най-вече разбира се - състоянието на железния път и на сигнализацията“, поясни още Цацаров. 

Над 1 145 965 лв. събрани за Хитрино 

Продължава националната кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалите в Хитрино. БЧК благодари на всички, които се включиха с дарения в благотворителната кампания. 

Само за три дни от 10 декември до 14 ч. днес са събрани над 1 145 965 лв., в това число 827 873 SMS-а и 318 091 лв. дарения по банков път, съобщиха от БЧК. 

Всеки може да подкрепи инициативата чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори или на банковата сметка на БЧК:

IBAN в BGN: 
BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк 

Средствата от дарителската кампания ще бъдат управлявани от Обществен съвет, който в момента се сформира, на базата на експертна оценка на нуждите на пострадалото население.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини