Борисов: Призрачно сега, Хитрино ще стане от най-хубавите

Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна на инспекция в Хитрино. „Призрачното село“ днес на пролет ще бъде едно от най-хубавите, коментира Борисов.

Това беше едно от най-хубавите села, защото над 15 милиона са сложени в него. Кметът може да го потвърди“, заяви премиерът при пристигането си в района. 

Главният прокурор иска лично да прегледа книжата и документите, за да ни каже кога можем да вдигнем цистерните. Бяхме долу. Площадките са готови. Крановете са там, гондолите са там и чакаме разрешение. В момента, в който кажат прокурорите, мигновено почваме да изкарваме цистерните“, заяви премиерът.

„Има още една цистерна, която изпуска, нея я охлаждаме, другата я запушихме“, уточни Борисов пред "Фокус".

С експерти от строителната камара министър-председателят в оставка огледа района, за да се реши как да бъдат възстановени домовете на хората и да се направи оценка на разрушението в цифри.

По-рано днес правителственият пресцентър разпространи информация, че в Хитрино Борисов ще бъде придружаван от инж. Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България, и инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ. 

За възможностите за възстановяване на къщите на пострадалите от Хитрино, Борисов заяви, че по сметките на селото вече има 5 милиона. Другите 5 милиона чакат по социалните програми.

"Не ги превеждаме, те са на тяхно разположение, но тъй като виждате, 10 къщи, които ще се направят безвъзмездно", посочи Борисов, цитиран от БНР. 

Премиерът в оставка отбеляза, че с кмета на Хитрино са се разбрали в момента, в който техническите лица кажат, че хората могат да се върнат, заедно с тях да дойдат строителните материали. Борисов посочи, че след като са разгледали със строителите, са се подготвили  дограми, прозорци, керемиди и селскостопанските сгради включително да бъдат оправени. 

"Така сме се разбрали със Строителната камара, така че тези, които ще могат да стоят тук, в домовете си, за ден-ден и половина да могат да бъдат отремонтирани. Тези, на които са им разрушени къщите, ще седнат с архитектите и инженерите, които казаха на площта, на която са били къщите, плюс 10-20 квадрата, това не е от значение, ще им бъдат изградени нови къщи. Те ще бъдат наблюдавани от самите собственици", каза Борисов. 

Борисов подчерта, че е разпоредил на министъра на спорта да бъде възстановен и стадиона, който също е засегнат при инцидента. „И затворници сме приготвили, проверени с надзиратели, които веднага да вкараме в разчистването на основните улици“, обясни още премиерът в оставка. 

Борисов отбеляза още:
"Имаме готовност с Бъчварова. Фургоните чакат. Ако пожелаят хората да са си до имота, ще им сложим фургона до имота. Ако искат на площадка, подготвили сме им площадка. От тук насетне кметът трябва да определи за всеки един човек какво да се прави." 

Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България, обяви, че на извънредно изпълнително бюро на Камарата е било решено 10 къщи да бъдат изградени безвъзмездно от фирми-членове на Камарата (26 са разрушените къщи - б.р.). Към тази инициатива са се присъединили и от Съюза на архитектите, които безвъзмездно ще изработят проектите.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви от своя страна: 
„В деня на инцидента се чухме с г-н Борисов. Първите му думи бяха: „Не можем да върнем хората, които си заминаха, но за другото недей да мислиш, аз съм насреща. „Не съм се съмнявал в тези приказки и днес всичко е факт. Убеден съм, че Хитрино ще стане още по-хубаво“.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини