Кметът на Хитрино отстранен от Кризисния щаб

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обяви, че вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова го е отстранила от работата на Кризисния щаб.

Кметът обясни по БНТ, че според него отстраняването му е, защото задава неудобни въпроси около операцията по източването но цистерните с газ. 

"Не съм доволен от темпото на работа при обезопасяването след трагедията. Културно съм отстранен от заседания на кризисния щаб", каза Исмаил.

Кметът допълни, че не пожарната, а фирмата собственик на злополучната композиция - "Булмаркет", прехвърля опасния товар, като през първия ден от операцията е била източена една цистерна, през първата нощ - три, а вчера също една. 

Тези данни се различават от официалната информация за обезопасените  цистерни за цялата операция досега. Според Исмаил се работи с бавни темпове, а положението на евакуираното Хитрино се влошава заради студа и вятъра, обхванал района.

По-късно днес Нуридин Исмаил ще се срещне с премиера в оставка Бойко Борисов, но призна, че няма да настоява за нищо пред него, а само ще му благодари за всичко.

"Искането ни беше да дойдат 20 фургона. Ще ги складираме и след това ще се оправим с искането на хората. Много съм доволен от огледите на щетите", каза още кметът на Хитрино и пред Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че след втория оглед на домовете може да се вземат други решения. 

Днес към 12.00 ч. в селото ще пристигне Бойко Борисов заедно с представители на Българската строителна камара, които на място ще определят как ще помогнат на хората за възстановяването на щетите по техните сгради и какъв план ще бъде направен за настаняването им, евентуално, временно, във фургони, а след това - и до изграждането на новите им жилища.

Десет от цистерните на гарата в Хитрино са източени, а днес предстои да се обработи още една, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

По думите й има всички условия, необходимите материали и техника, за да продължат действията по плана, който е изготвен.

Главният комисар Николай Николов, директор на ГД "ПБЗН", каза, че вятърът създава сериозни проблеми. Ниските температури са добри за операцията, но не и за хората, които работят, допълни той.

По думите му всичко планувано през нощта е извършено. 

"Все още има теч на газ, правим всичко възможно да го ограничим, успеем ли, ще имаме добра новина", каза Николов.

Заради безопасността на хората от Хитрино и днес няма да им бъде осигурен достъп до домовете. 

По информация на РИОСВ-Шумен въздухът над Хитрино към момента не е замърсен. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Же
    Железничар от 20 години
    1 0
    13:28, 13 дек 2016
    Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще направят всичко възможно ДА НЕ СЕ окаже вината за катастрофата тяхна. Ако се установи че е причината железния път и съоръженията към него като стрелки например НКЖИ ще се постараят да скрият това от общественоста. Затова до сега се хвърля вината единствено и само върху машинистите. Разследващите експерти които са там на място в Хитрино са представители на НКЖИ и Министерство на транспорта. А да не забравяме че министър Московски е и принципал на НКЖИ.
Последни новини