Кранове започват да вдигат цистерните в Хитрино

Започва най-тежката и рискова част от операцията в Хитрино, в която не може всичко да бъде 100% предвидено, каза шефът на ПБЗН Николай Николов.

Пет екипа пожарникари и спасители, заедно с още девет специалисти източват пропилен и го транспортират в Бургас. 
Днес сутринта започва изграждане на площадки, за да могат доставените кранове да се включат в спасителната операция. Това изисква и налагането на по-строги мерки за сигурност, обясни главен комисар Николов, цитиран от "Фокус". 

Със специалните кранове започва вдигането на цистерните от влаковата композиция.
Здравите цистерни ще бъдат изправени върху линията и ще бъдат изтеглени извън селото. Пострадалите от взрива вагони ще бъдат извадени с тежка техника. 

Николов обясни, че при премахване на контактната мрежа, е възникнала ситуация с непредвидими последици, която е овладяна, но се е наложило в рамките на час и половина-два да бъде спряно източването на цистерните. 

Вчера е имало изтичане на газ, което не представлява заплаха за живота на хората, но е възможно образуването на облак, който да се възпламени, това било най-големият риск, разказа Николов. 

В такава ситуация работят служителите, всички те участват в операцията доброволно, знаят каква е опасността, предупредени са. Не спирам да им напомням по няколко пъти на ден „Продължавайте да бъдете особено внимателни, не приемайте работата като рутинна, да не правим грешка“, сподели директорът на ГДПБЗН.

Навлизаме в по-трудната част от работата по цялостната аварирала композиция. Правим всичко възможно да работим в темп, който да гарантира сигурността на работещите на място, на гражданите, и да се справим по-бързо с тази ситуация, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова. 

На място остават да дежурят 5 екипа на бързата помощ, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. 

От шуменска фирма, която предостави 100-тонен кран, са решили да помогнат, за да могат хората от Хитрино да се приберат по-бързо в селото и да извършат най-необходимите ремонти преди валежите, които се очакват, отбеляза БНР. 

Собственикът на русенска строителна фирма обеща, че ще построи отново една от разрушените 26 къщи със собствени средства. След отмяната на ограничителните мерки, той ще дойде в селото, за да огледа терена. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини