Вкусна коледна трапеза, обичаи и подарък за любима учителка в навечерието на Коледа

    С домашно приготвени ястия зарадваха всички в училището седмокласниците от клуб "Свят - човек - слово" с ръководител Диана Паслиева по проект "Твоят час". По тяхна идея се организира разпродажба на традиционните баници, тиквеници, питки и други кулинарни изкушения на изнесени маси в коридора на училището, а събраните от тази инициатива средства в размер на 113 лева ще бъдат коледния подарък от учениците за учителката по история г-жа Христина Стайкова. 

    "Месец декември винаги се свързва с празниците. Започваме да мислим за украса на коледната елха, привличат ни светлините от магазините, усеща се духът на празниците! Средата на месеца свързвам с уханието на коледните сладки с канела, с камбанения звън и празничната трапеза", споделя седмокласничката Теодора Шанева . 

    Именно с празниците и традициите свързват децата от клуба ,,Свят - човек - слово" по проекта ,,Твоят час" всяка своя дейност в последния месец на годината. Задачата на всеки участник в клуба бе да представи своето родно място като опише обредите преди празниците, традиционното облекло и ястията, характерни за този край и за този период. 

    Пламена, например, представи носия от Ивайловградско и табло, на което показа нагледно как протичат празниците в нейното село - Долно Луково. Изабел, от своя страна, се появи в родопска носия и с характерното за този край слово омая присъстващите, разказвайки как процъфтяват читалищната дейност и туризмът в Смолянския регион. 

    Гости на проявите на клуба бяха всички учители, ученици, родители и приятели на училището.

    "Както покоряваме върховете в науката и спорта, така вярваме в доброто, включваме се в благотворителни акции, посрещаме бъдещия ден с усмивка!", ентусиазирана е Теди Шанева, изразявайки мнението и емоциите на всичките си съученици.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини