Община Кърджали губи милион и половина лева за Перперикон

Почти сигурно, е че община Кърджали ще загуби близо милион и петстотин хиляди лева по проект "Перперикон - минало за бъдеще", който включва реставрационни работи на археологическия комплекс Перперикон. 

Върховният административен съд остави в сила решениетона Комисията за защита на конкуренцията от 11 август тази година, с което конкурсната процедура по избор на изпълнител за извършване на консервационно-реставрационни работи на Перперикон беше отменена. В решението на съда се посочва, че не са спазени законовите изисквания по приемане на необходимите документи за участие в обществената поръчка. 

Комисията, съставена от община Кърджали, която разглежда офертите на фирмите кандидати, неоснователно не е приела допълнителни документи на фирма, участвала в конкурса, като по този начин не са били разгледани всички книжа на съответния кандидат, касаещи участието му в процедурата. Съдът потвърди и решението на Комисията за защита на конкуренцията в частта му за започване на нова конкурсна процедура от етап на разглеждане и оценка на документите на кандидатите. Общината ще трябва да заплати и 2900 лева на обжалвалата фирма. 

Припомняме, че стойността на проекта "Перперикон- минало за бъдеще" е 1 463 359 лева. Парите се осигуряват чрез програмата за културно наследство и съвременни изкуства, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Поради обжалването на процедурата по избор на изпълнител, срокът за изпълнението на проекта беше удължен до април 2017 година, като последващо удължаване не е възможно. След решението на Върховния административен съд процедурата по избор на изпълнител ще трябва да се проведе отново, времето до месец април, обаче, няма да е достатъчно и парите по проекта ще бъдат загубени. 

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини