1 млрд. на руската мафия превъртени в България. Преглед на националния печат

Забавяне на икономиката и криза в някои сектори, очаква „Дневник". Много предизвикателства както пред бизнеса, така и пред двете правителства, които ще управляват България през 2009 г. Отрезвяването във финансовия сектор ще продължи. Реформите в публичния сектор и в начина, по който се формира и харчи бюджетът, стават критично важни. Такива са мненията на водещи български икономисти за 2009 г., макар почти никой да не се ангажира с точна прогноза доколко глобалната криза ще засегне България. Очакванията са всички сектори на икономиката на страната да растат по-бавно от обикновено, но за реална криза може да се говори само при някои от тях. Отвореността на българската икономика ще продължи да поема ефектите от забавянето на глобалната икономика през 2009 г., която според управителя на Института по международни финанси (IIF) Чарлс Далара ще е "най-тежката и синхронизирана глобална рецесия в модерната история". Организацията прогнозира, че за първи път от близо 60 години световната икономика ще се свие с 0.4% на годишна база.
Тази година ще е много особена и е абсурдно да очакваме, че в България кризата ще е само икономическа, но не и финансова, коментира за "Дневник" председателят на "Делойт България" Илиян Василев. Именно защото не се знае дълбочината на кризата, всяко бързо харчене на средства без системно планиране ще е пагубно.
Сериозни проблеми ще има в курортното и по-малко в жилищното строителство. Слабо ще бъдат засегнати офис имотите и логистичните центрове, прогнозира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. По подобен начин негативите ще усетят и сегменти на преработвателната промишленост, интегрирани в международни производствени вериги, които навлизат в сериозна рецесия.
Лъчезар Богданов от анализаторското звено "Индъстри уоч" смята, че за криза в индустрията не може да се говори. Такава е налице, когато продуктът или технологията са изцяло неадекватни на пазара или когато се окаже, че има значителни инвестиции в проекти, които никога няма да станат печеливши, коментира той.
България ще продължи да усеща ефектите на глобалната криза заради отвореността на икономиката й, смятат наблюдателите. Над 81% от българите също определят световната финансова криза като основен фактор, който ще влияе върху развитието на страната през 2009 г. Вторият е спирането на европарите (77%), показва изследване на "Алфа рисърч".
За тази година растежът на световния брутен продукт ще е едва 2.1%, като решаващ фактор ще са намаляващият износ на развиващите се страни и свиването на потреблението на глобално ниво, прогнозира икономистът на Международния валутен фонд Оливър Бланчард. "Поразяващ е фактът, че по цял свят потребителското и бизнес доверието спадат", казва той. Малко по-умерен в прогнозите си е икономистът Нуриел Рубини - един от първите предсказали глобалната финансова криза. "Ще бъде тежка година, но още е рано да се говори за Армагедон", смята Рубини.
По отношение на финансовия сектор макроикономистите прогнозират отрезвяване. Най-важната промяна според Лъчезар Богданов ще е възстановяването на нуждата от значителен собствен капитал при стартиране на инвестиционни проекти. Георги Ганев пък прогнозира забавяне при ръста на кредитите и през 2009 г., с което той ще бъде около 10%. По-ниски стойности, макар и да са краен вариант, също не бива да се изключват. За сметка на това растежът при депозитите ще се запази и дори е вероятно да се ускори. Това в крайна сметка трябва да доведе и до значително свиване на депозитно-кредитния лихвен спред, предричат експерти.
Както и преди година, анализаторите припомнят, че като противовес на проблемите може да се използват дълго отлаганите реформи и неизползваните държавни активи в комбинация с буферите на правителството - фискален резерв и икономии от държавните разходи. Това дава повод за оптимизъм, че България ще се размине с минимален икономически растеж и по-ниска инфлация, но без рецесия и дефлационна спирала.
Правителството може смело да се облегне на най-добрите практики за корпоративно управление, да приложи методите за контрол и да потърси външна експертна помощ в ключови звена, включително управлението на еврофондовете. Потенциалът на много държавни активи не се използва, а публично-частното партньорство страда от лошия си имидж в България, макар да е утвърдена и полезна практика, коментира Илиян Василев.
Изпъстрената oт скандали 2008 г. кара Георги Ганев да се надява, че между настоящата и новата власт ще липсва приемственост. В публичния сектор анализаторите посочват три най-важни области, в които реформите са особено нужни - образованието (особено университетското и академичното), здравеопазването и пенсионното осигуряване. Четвъртата важна област на промени не е секторна, а обхваща самата същност на държавните разходи, и по-точно начина, по който се бюджетира и се харчат парите на българските данъкоплатци.
Лъчезар Богданов пък посочи, че в тежки времена е по-лесно да се прокарат реформи, но е важно политическите партии да имат воля за това.
По отношение на капиталовия пазар прогнозите са предпазливи и разнопосочни. Трудно е да се дават прогнози за 2009 г. в тази ситуация. Няма да бъде лека година. Различното на българския пазар оттук нататък е, че при всички случаи инвеститорите вече ще подбират много внимателно инвестициите си и много внимателно ще оглеждат компаниите, чиито книжа купуват, коментира Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана финансов холдинг".
За 2009 г. не мога да направя прогноза, защото не знам как ще се развие кризата в света и при нас. През 2009 г. ще има редки възможности за спекулации с акции, тъй като не е ясно кога ще се завърне ликвидността и ще се обърне трендът, заяви и Цветан Лъжански, главен изпълнителен директор, "Девин", чиито акции се търгуват на борсата.
Кризата "яде" милиардери, брои „Труд". Тази година милиардерите по света ще са доста по-малко, прогнозира сп. "Форбс", което прави класация на най-богатите хора. В миналогодишния му списък влязоха 1125 имена. Заради рецесията от него вероятно ще отпаднат стотици индустриални магнати.
Украинският бизнесмен Константин Жеваго, който доскоро проявяваше интерес към закъсалия металургичен комбинат "Кремиковци", твърдо е изпаднал в "Б" група. Състоянието му вече се изчислява на не повече от 350 млн. долара, докато преди година възлизаше на $ 3,4 милиарда.
Най-драстично са намалели парите на индийските и на руските милиардери. Олег Дерипаска е обеднял с 18 млрд. долара! А преди година имаше $ 28,6 млрд. Общото намаление на богатството на първите 10 от миналогодишната класация е с повече от 150 млрд. долара.
Андрей РАЙЧЕВ: БСП ще изпревари ГЕРБ на вота, съобщава „Труд". "Партията с най-много гласове на парламентарните избори през 2009-а ще се казва БСП." Тази изненадваща прогноза прави за "Труд" социологът Андрей Райчев.
Според него СДС и ДСБ ще се обединят преди вота и ще съберат повече от 10% от гласувалите.
Това ще доведе до отлив от ГЕРБ, поради което червените ще изпреварят по влияние партията на Бойко Борисов.
Родината в снежен капан¸ обобщава „Труд". Сняг затрупа страната и остави в капан стотици хиляди българи, избрали да се приберат по домовете си вчера след края на новогодишната ваканция.
Поради обилните валежи снегорините не смогваха да почистват магистрали и шосета. Заради несъобразена скорост автобус с 18 пътници катастрофира на магистрала "Тракия". Пострадаха петима души.
Край на снега от днес, обещават синоптиците. Времето обаче остава мразовито.
През днешния ден ни чакат минимални температури от минус 7° до минус 12°, а максимални от минус 3° до 2°.
Засичаме милиарди на мафията от Петербург, съобщава „24 часа". 1 милиард евро на руски мафиоти са минали през сметки на българска фирма в наши банки за по-малко от година.
Парите идвали от Русия и с фалшиви документи за фиктивни търговски сделки били превеждани в чужбина. Към 500 млн. евро отишли по сметки във финансова къща в Естония, откъдето били теглени кеш.
Пари били превеждани и в Кипър, Дубай, Хонконг и др. Двама души са обвинени у нас за незаконния финансов канал.
Около 1 милиард евро на руски сенчести структури са били превъртени за по-малко от година по международен канал през България.
Произходът на парите е твърде неясен. По оперативни данни от Русия голяма част идват от криминални структури в Санкт Петербург, говори се дори за най-силната сред тях - тамбовската мафия.
Предполага се, че каналът е използван за изпиране на пари, укриване на данъци и незаконни финансови операции.
По случая работят от доста време българските и руските служби за сигурност. У нас се води секретно следствие, което се наблюдава от Софийската градска прокуратура.
Хората, запознати с него, отказват да го коментират, а делата за мерките за неотклонение на задържаните се гледат при закрити врата в съда.
Предметът на разследването е безпрецедентен по мащаби за целия Европейски съюз, заяви лаконично отговорен служител на Темида.
Финансовата афера започва да се разплита през пролетта на миналата година.
На 23 май в София са задържани двама души - Елизабет Елена Вон Месинг и Дмитрий Абрамкин.
Дамата е рускиня с финландски паспорт, мъжът - неин пълномощник. И двамата са известни на службите в Санкт Петербург.
Елизабет Вон Месинг е управител и 100-процентов собственик на регистрираното в София дружество "Оптима Ка" ЕООД според информационната система "Дакси".
Оказва се, че именно през негови сметки в български банки са преминали около 1 милиард евро за по-малко от година.
Офисът на "Оптима Ка" е на бул. "Васил Левски" 3 в София. Той обаче е запечатан след ареста на Вон Месинг, видя екип на "24 часа". В "Дакси" пише, че предметът на дейност на дружеството, чийто капитал е 5 хил. лв., са сделките с недвижими имоти
Всички преводи в сметките на "Оптима Ка" идвали от Русия. Първоначално парите от десетки дружества там се вливали в две фирми. За едната се знае със сигурност, че се казва "Финанс груп".
От двете фирми паричните потоци поемали към сметките на българската фирма в две български банки. Оттам една част били превеждани в страни по целия свят. Друга - около 500 млн. евро, заминавали в сметки в местната финансова къща АS TAVID. Като се има предвид географията на аферата, твърде вероятно е нашите власти да са поискали правна помощ от съответните страни, за да установят получателите на сумите.
Елизабет Вон Месинг и Дмитрий Абрамкин са обвинени у нас в пране на пари и незаконни преводи за около 500 млн. евро.
Една от следите в разследването е свързана с дело за контрабанда в Русия. Ясно е също така, че преводите от България са извършени чрез неверни документи.
Например има фактури за внос на стоки, какъвто реално липсва.
В други случаи се сочат странни основания от "Оптима Ка" и нейната управителка в преводите до AS TAVID - за покупка на банкноти.
Проверява се дали Вон Месинг и Абрамкин са спазили наредбите на БНБ, които определят правилата и необходимите документи за преводи на пари в чужбина.
За 38-годишния Дмитрий Абрамкин за първи път се чува в Русия през 2005 г. във връзка с дело за измами с ДДС срещу него.
Името му бе замесено и в скандална афера с 6,3 млн. евро, недекларирани на границата и открити в беемве, което влязло в Русия от Естония.
Шофьорът му заявил, че парите били заем от естонска компания, сред учредителите на която бил и Абрамкин.
Харчете с мярка, призовава в интервю за „Стандарт" Пламен Орешарски. Харчете, но с мярка. Това е посланието за 2009 година на финансовия министър Пламен Орешарски. Хората трябва да бъдат малко по-пестеливи, но да не променят много домакинските си бюджети, препоръча той в интервю за "Стандарт". Същото се отнася и за бизнеса. Нужен е по-ефективен контрол върху разходите, по-голяма гъвкавост и ако се наложи - да търсят нови пазари, каза ковчежникът. Орешарски е категоричен, че не трябва да се очаква ново покачване на банковите лихви. Българите не бива обаче да се надяват, че кризата ще свали драстично цените. Въпреки призивите за по-бързо въвеждане на еврото това едва ли ще стане по-рано от 2-3 г. Причината е, че инфлацията у нас ще се запази сравнително висока. Орешарски си пожела в годината на избори политиците да не се хвърлят в излишни харчове и да запазят бюджета устойчив.
Фирми съдят хазната за десетки милиони, отбелязва „Сега". Има тревожен ръст на искове на фирми срещу държавата. Това се посочва в доклад на Пламен Орешарски от пакета документи към бюджета за 2009 г. Претенциите към хазната са от порядъка на десетки милиони левове.
Сред най-тежките казуси е делото, заведено от "Макена" ЕООД срещу екоминистерството. Кюстендилската фирма съди МОСВ заради прекратена концесия. През 2000 г. "Макена" печели за 35 г. правото да бутилира минерална вода от находището "Невестино -Топилата", но през 2003 г. договорът е прекратен заради неплатени концесионни такси. Дружеството на известния кюстендилски бизнесмен Петър Макенджиев отговаря със серия искове срещу държавата. Претенциите са за близо 20 млн. долара и за 5.123 млн. лева.
Други две крупни граждански дела са заведени от "Голдмън мениджмънт" - за 48 млн. долара, и от ЕТ "Георги Величков" - за 8 млн. лв. В. "Сега" вече писа и за поредния опит на Гад Зееви да осъди България заради авиокомпания "Балкан". След като се провали в Израел, бизнесменът заведе дело за 10.36 млн. долара срещу нашата държава в САЩ. София в момента търси адвокатска кантора, която да застане срещу Зееви в съда в Ню Йорк. Оферти се чакат до 13 януари.
Юристите на финансовото министерство се притесняват не само от високите претенции, но и от решение на Конституционния съд от миналото лято, според което са длъжни да внасят държавни такси за всяко обжалване на съдебно решение, за предявяване и за обезпечаване на искове, за издаване на изпълнителен лист и др. По искане на президента Конституционният съд през юли 2008 г. отмени привилегията държавните учреждения да не плащат такси по искове за частни държавни вземания.
Проблеми се задават и по линия на международните арбитражи. Такъв е случаят с бившата шивашка фабрика "Лиляна Димитрова", която сега се казва "Лиди Р" АД. Собственикът на фирмата ST-AD GMBH е изпратил предупреждение, че има претенции за 60 млн. евро и вероятно ще се обърне към Международния трибунал за нарушаване на Договора за взаимна защита на инвестициите между Германия и България. "Лиди Р" бе приватизирана от български бизнесмен, който влезе в безкраен съдебен спор с друга местна фирма за сгради и терени на фабриката, а после бе прехвърлена на немския инвеститор заедно с нерешените имотни проблеми.
Докато германците още се колебаят, британска компания вече се стяга за арбитражно дело срещу България. Адвокатската компания Clyde & Co е уведомила нашето МФ, че клиентът й ED & Man Sugar Ltd има намерение да заведе иск за 8.58 млн. долара заради неспазване на спогодбата с Обединеното кралство за взаимна закрила на инвестициите.
В бюджета на МФ за 2009 г. са предвидени 10 млн. лева за съдебни разноски. Адвокатските хонорари и другите разходи обикновено остават скрити за масовата публика.
България няма интерес да бави плащането на суми, по които вече са се произнесли международни арбитри, тъй като лихвата е доста висока. Обикновено тя е равна на 6-месечния ЛИБОР плюс 5 до 10-процентни пункта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини