ДПС се готви да отбележи годишнината от смъртта на Тюркян,запазена е датата и часа

    ДПС се готви да отбележи годишнината от смъртта на невръстната Тюркян.Запазена е датата и часа.На 26 декември по традиция ще присъства председателя на партията.Тази година се очаква на възпоменателния митинг  да говори Мустафа Карадайъ.Това съобщи за Кърджали бг вести областният лидер Изет Шабан.Той бе категоричен,че не се очаква оспорване на сакралната дата от друга формация.Тази дата е залегнала в календара на партията от десетилетия,категоричен е Изет Шабан.

    Очаква се освен възпоменателния митинг да има и поклонение на гроба на Тюркян,който бе изцяло обновен от общинското ръководство на Кирково.

    Български офицер плакал със сълзи на погребението на невръстната Тюркян, загинала при потушаване на недоволството от смяната на имената на 26 декември 1984 г. Капитан заедно с неколцина старшини от зенитното поделение в местността Краставо бърдце охранявали траурната церемония.Имало е и бронетранспортьор, който трябвало да всява респект.Властите позволили на близките да погребат седемнадесетмесечната Тюркян по всички адети на мюсюлманската традиция. Изпратилия всички близки от махала Габровци/Хюметлер/ на с.Каялоба. Тлените останки на Тюркян били положени до тялото на нейната родственица Айше,загинала също в сблъсъка на 26 декември 1984 г.

    Това разказа за Кърджали бг вести Юмер Моллахасан. Той е девер на Айше и брат на дядото на Тюркян. Според Юмер Моллахасан техният род е дал най-много жертви.Освен загиналите Айше и Тюркян имало още 16 ранени.

      Все още има множество интерпретации за смъртта на Тюркян. Според писателят Салих Бозов куршум е пронизал сърчицето на Тюркян, когато била в ръцете на майка си и опряна на нейната гръд. Според друг автор-Веселин Божков малкото момиченце е било изпуснато от майка си  и стъпкано от тълпата.

    Чичото на Тюркян Мюмюнали Али цитира майката на Тюркян, според която главичката на детето е била пронизана от куршум. Тя го е носила на гърба си в торба. При сблъсъкът с кордона от войници проехтял изстрел ,като  куршумът улучил детето.Според него стреляли старшините от Краставо бърдце.

    Юмер Моллахасан си спомня, че рано сутринта на 26 декември 1984 г.жителите на Каялоба тръгнали към центъра на тогавашната селищна система Бенковски за да поискат обяснение,защо партията на народа БКП им сменя имената.Те били категорични,че са турци и е станала някаква грешка.Същия ден те се придвижвали пеша,защото всички автобуси били спрени.

    Самият Юмер Моллахасан не стигнал до Могиляне,където войниците пресрещнали протестиращите.Той бил бит от запасни.Кръвта му се стичала в ботушите.

    Сблъсъкът между недоволни и протестиращи станал около 11,30 часа.При първите изстрели във въздуха жените които били отпред се стъписали и тръгнали назад.Получила се жива вълна.Мъжете останали отпред.Имало обаче и изстрели по протестиращите.Така загинали Тюркян ,Айше и Якуб.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини