Първият американски астронавт е приет в болница

Бившият астронавт от НАСА Джон Глен, първият американец, извършил околоземен полет, е приет в болница в щата Охайо, предадоха ТАСС и БТА.

Говорител на Университетската болница на Охайо, цитиран от Си Ен Ен, каза, че 95-годишният Глен е приет за наблюдение преди около седмица в отделението за лечение на онкологични заболявания.

Той не уточни дали Джон Глен има рак и какво е състоянието му.

През 2011 г. легендарният астронавт е претърпял операция по протезиране на колянова става, а през 2014 г. му е заменена сърдечна клапа.

Джон Глен държи няколко космически рекорда. През 1962 г. той става първият американец, извършил орбитален полет около Земята – с кораба "Меркурий-Атлас-6".

Преди него около Земята са обикаляли съветските космонавти Юрий Гагарин и Герман Титов.

Глен е единственият жив от "първата седморка" - отряда астронавти, които са летели в едноместни кораби от серията "Меркурий".

Вторият му старт бе в екипаж на совалката "Дискавъри" през 1998 г. Тогава беше на 77 години и до днес остава най-възрастният човек, летял в космоса.

Глен повече от 20 години е бил сенатор от щата Охайо. Той е член на Демократическата партия и активно е подкрепял Барак Обама, включително с помощ в провеждането на предизборната му кампания.

В Хюстън, щата Тексас, където е първата централа на НАСА, има стоманена плоча в чест на Джон Глен, разположена до статуя на Юрий Гагарин.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини