Кърджалиецът Георги Топалов за своята равносметка във волейбола

Изображение 1 от 2

    В месеца на всевъзможни класации да обърнем поглед към спортистите, състезаващи се в чужбина, за които се пише в чуждата преса. Георги Топалов е първият и засега единствен волейболист, станал шампион и вицешампион в европейски клуб, излязъл твърде рано от школата на Кърджали.

    През изминалия сезон разпределителят изигра всичките 43 мача на своя ВК Линшопинг  на много високо волейболно ниво – абсолютен диригент без смяна.

    Открит е за волейбола от безспорния специалист Димитър Гочев, с когото става вицешампион и шампион на България на ученически игри. Топалов е играл за Арда – Кърджали  под ръководството Иван Халачев – при мъжете и Веселин Тонков – при юношите. Продължил в националните отбори за юноши и младежи. Участник е на две европейски и световно първенство с големия треньор Виктор Карагьозов.

    Четвърти в Европа, шести в света, едва 17-годишен Топалов продължава кариерата си във ВК Левски  при треньора Георги Петров, с когото печели купата на България. Продължава в любимия си Левски   с Мартин Стоев – най-успешният национален селекционер, за да стане вече като титуляр и бронзов медалист в българската Суперлига.

    23-годишният разпределител играе  в Катар, Либия, Швеция, става шампион на Естония и Латвия. Естония спечели Европейската Лига във Варна.Прибалтийският отбор бе съставен от съиграчите на Георги, триумфирайки в тамошната Шенкерлига.  197-сантиметровият Топалов има брат Тодор, който тренира в школата на Арда в Кърджали при Павел Митев – доказания  специалист, който създава шампиони. Тодор Топалов играе  също като разпределител и макар че е само на 14 години, вече е три пъти клубен шампион на България. А през тази година бе капитан на отбора на СУ“П.Р.Славейков“, шампион на България на Ученическото първенство.

    Накратко – кърджалийският волейбол има много успехи и това е една малка част от тях.

    Източник: novjivot

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини