Поредната успешна година за Георги Топалов

Разпределителят, който кара волейболен Кърджали да се гордее с него

Обикновено през декември е време за всевъзможни класации, а ние да обърнем поглед към спортистите, състезаващи се в чужбина, за които се пише в чуждата преса. Георги Топалов е първият и засега единствен волейболист, станал шампион и сребърен медалист в европейски клуб, излязъл твърде рано от школата на Кърджали.


През изминалия сезон разпределителят изигра всичките 43 мача на своя шведски ВК Линшьопинг на много високо волейболно ниво – абсолютен диригент без смяна.


Открит е за волейбола от безспорния специалист Димитър Гочев, с когото става сребърен медалист и шампион на България от ученически игри. Топалов е играл за Арда (Кърджали) под ръководството на Иван Халачев при мъжете и Веселин Тонков при юношите. Продължил в националните отбори за юноши и младежи. Участник е на две европейски и световно първенство с големия треньор Виктор Карагьозов.

Четвърти в Европа, шести в света, едва 17-годишен Топалов продължава кариерата си във ВК Левски при треньора Георги Петров, с когото печели Купата на България. Продължава в любимия си Левски с Мартин Стоев – най-успешният национален селекционер, за да стане вече като титуляр бронзов медалист в българската Суперлига.

23-годишният разпределител играе още  в Катар, Либия, Швеция, става шампион на Естония и Латвия. Същата Естония, която спечели Европейската лига във Варна през миналото лято... Прибалтийският отбор бе съставен от съиграчите на Георги, триумфирайки в тамошната Шенкерлига. 

197-сантиметровият Топалов има брат Тодор, който тренира в школата на Арда в Кърджали при Павел Митев – доказания  специалист, който създава шампиони. Тодор Топалов играе  също като разпределител и макар че е само на 14 години, вече е три пъти клубен шампион на България. А през тази година бе капитан на отбора на СУ “П.Р.Славейков“, шампион на България от Ученическото първенство.

Накратко - кърджалийският волейбол има много успехи и това е една малка част от тях, има и надежда за бъдещето, защото има деца, които обичат волейбола. И нека новата 2017 г. бъде ползотворна и по-успешна за целия спорт.

Източник: http://bgvolleyball.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини