Полският Върховен съд отказа да върне Роман Полански на САЩ

Върховният съд на Полша отказа да възобнови процедурата за екстрадиция на режисьора Роман Полански в САЩ, предаде Франс прес.

Съединените щати искат екстрадицията му във връзка с произнесена срещу него присъда през 1977 г. за изнасилване на малолетна. 

През октомври миналата година Окръжният съд в Краков се произнесе срещу екстрадицията на Полански, който има френско и полско гражданство, припомня агенцията, цитирана от БТА.

През май тази година правосъдният министър и главен прокурор на Полша Збигнев Жобро реши да обжалва пред Върховния съд постановлението на краковския съд. Мотивът на Жобро беше, че съдът в Краков не е успял да изясни някои правни обстоятелства по казуса, както и че е действал избирателно в полза на режисьора. 

Решението на Върховния съд обаче слага окончателно край на започналата през 2014 година по настояване на американското правосъдие процедура за екстрадиция.

През 1977 г. режисьорът, който тогава е на 43 години, е изправен пред съд в Калифорния по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Роман Полански се признава за виновен в незаконни сексуални отношения и прекарва 42 дни в затвора. След като е пуснат под гаранция, бяга от САЩ преди произнасянето на присъдата.

През 2010 година и Швейцария отказа да екстрадира режисьора, след като първоначално беше задържан заради международна заповед за арест, но по-късно освободен срещу 5 млн. долара гаранция.

Междувременно британската актриса Шарлот Луис, която се е снимала във филма на Роман Полански от 1986 г. "Пирати", също го обвини, че я е изнасилил в Париж, когато била на 16 години. Доказателства за това обаче не бяха открити.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини