Полша ограничава правото на митингите и демонстрациите

Полският парламент, доминиран от консерваторите популисти, одобри в петък допълнения към закона за публичните събирания, облагодетелстващи проявите, планирани от държавни органи и религиозни организации, за сметка на гражданските инициативи.

Това съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Опозицията и правозащитници разкритикуваха акта, ограничаващ според тях основните свободи.

Досега първият организатор, заявил проява на определена дата и място, имаше предимство пред следващите. Според закона в новия му вид властите ще може да забраняват всяко събиране или демонстрация, ако държавен орган или църква, например могъщата католическа църква, пожелае да организира собствено събитие на същата дата, място и в същия час.

Текстът въвежда и понятието "периодични събирания" с определена честота, които ще имат предимство пред други социални и политически инициативи. Последните ще може да протичат най-малко на 100 метра разстояние от заявеното периодично събиране.

Според управляващата партия "Право и справедливост" новият закон ще допринесе за сигурността на участниците във всички събирания.

Но говорителката на извънпарламентарната лява партия Разем Дорота Око, цитирана в "Газета виборча", разкритикува законовите промени като "опит да се затвори устата на полякините и поляците, недоволни от (сегашното) правителство".

Полският омбудсман Адам Боднар бе предупредил на сайта си във вторник, че текстът не бива да се приема, защото е в разрез с конституцията и международните норми, регулиращи свободата на събирания, отбелязва агенцията.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс заяви вчера, че е "твърде разтревожен" от новата редакция на закона за публичните събирания.

"Тези промени ще ограничат без полза и в неадекватна степен за голяма част от жителите възможността да упражнят своето право на свобода на събиранията, което е в разрез с чл. 11 от Европейската конвенция за правата на човека", каза той.

Полската опозиция и едно ново движение - Комитетите за защита на демокрацията, организираха през последните месеци масови демонстрации срещу политиката на управляващата партия ПиС, напомня АФП.
 

Коментари в сайта

Последни новини