Русия и Турция обсъдиха Сирия, заобикаляйки темата за Асад

Русия и Турция са единни по въпроса за необходимостта за борба срещу тероризма и намирането на политическо решение на кризата в Сирия.

Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, след като се срещна с колегата си Мевлют Чавушоглу в турския средиземноморски курорт Алания.

„Имахме ползотворни разговори по широк спектър въпроси – каза Лавров, цитиран от ТАСС и БТА. -Особено внимание отделихме на сериозни международни проблеми, включително на ситуацията в Сирия.“

Срещата се състоя няколко дни, след като едно откровение на президента Ердоган за турската въоръжена намеса в Сирия и по адрес на Башар Асад, внесе известно напрежение между Анкара и Москва.

Лавров поясни изявлението си:

„Единни сме във възгледите за това, че е необходимо колкото може по-бързо да сложим край на терористичните заплахи в тази страна (Сирия), да бъде сложен край на кръвопролитията, да бъде намерено политическо решение...“.

От своя страна турският външен министър заяви, че позицията на Турция за Асад е ясна, но Анкара е съгласна с Москва по въпроса за необходимостта от прекратяване на огъня

В публичните изявления на министрите не е споменато политическото бъдеще на сирийския президент Асад, въпрос, който разделя двете столици.

Проектът за АЕЦ Аккую става стратегически

Акцент в разговорите по двустранното сътрудничество е поставен на проекта за АЕЦ Аккую. 

„Оценихме положително подготвителните работи по строителството в Турция на АЕЦ Аккую от руски специалисти - каза Лавров. - Приятелите ни потвърдиха, че този проект ще получи официален статут на стратегическа инвестиция."

Путин и Ердоган са говорили по телефона

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили изявлението на турския президент, съобщи по-рано днес помощникът на Путин Юрий Ушаков. Той не е разкрил в подробности какво са си казали двамата президенти.

Тази седмица Ердоган заяви, че Турция е започнала операцията "Ефратски щит" в Сирия, за да сложи край на управлението на сирийския президент Башар ал Асад, припомня РИА Новости.

„Мога само да кажа, че вчера се състоя телефонен разговор на нашия президент и Ердоган и тази тема бе засегната“, посочи Ушаков пред журналисти.

„Да, той (Ердоган) даде съответно обяснение“, заяви служителят н Кремъл, въздържайки се от коментар дали обяснението устройва Русия.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

Последни новини