Мигранти прииждат по море към гръцките острови

Броят на мигрантите, блокирани на източните гръцки острови в Егейско море, продължава да нараства, съобщи вчера гръцкото министерство на миграцията.

Министерството, цитирано от ДПА и БТА, заяви, че в момента 16 400 мигранти чакат да бъдат обработени молбите им за убежище на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос. Този брой е с 600 повече отколкото през август.

Министърът на миграционната политика Йоанис Музалас заяви по радиото в сряда, че забавянето е причинено от липсата на експерти в т. нар. горещи точки - регистрационните центрове на островите.

Други страни от ЕС са обещали да изпратят 400 експерти, но в момента има само 36, каза Музалас. Съгласно споразумението, сключено между ЕС и Турция през пролетта, Гърция има право да връща обратно мигрантите пристигащи на гръцките острови от Турция. Но само 748 души досега са били върнати.

Мигрантите трябва да останат на островите, докато не бъдат обработени молбите им за убежище. Според някои информации лагерите са препълнени, а условията за живот - лоши.

От друга страна властите в Гърция съобщиха, че са заловили 70 мигранти, сред които деца, в гориста местност около на Солун, съобщи Асошиейтед прес.

Мигрантите заявили, че са от Сирия. Пред полицията те казали, че са минали гръцко-турската граница и са стигнали до района скрити в камион. Шофьорът ги оставил в гората късно вчера и те прекарали нощта в снега.

Температурите в Гърция паднаха под нулата през последните два-три дни.

Фронтекс: Дайте моряци

Европейската агенция за контрол по външните граници на ЕС (Фронтекс) призова страните от ЕС да предоставят моряци и полицаи, които да формират в началото на 2017 г. първите многонационални екипажи за брегова охрана.

Призивът е и към страните, които имат брегова охрана, и към тези, които нямат излаз на море (като Унгария, Австрия, Чехия и Словакия), уточни за АФП Ева Монкюр, говорител на европейската агенция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини