Областният информационен център с актуална информация за българскопо председателство на ЕС

България ще вземе активно участие в координацията на икономическата и фискалната политики на държавите членки на Европейския съюз по време на председателстово през 2018 г. Това стана ясно по време на информационния ден организиран от Областния информационен в Кърджали с администратори, кметове на населени места,общественици в Бизнесинкубатора. Според механизма на ротационното председателство на Европейския съюз нашата страна ще ръководи работата на Съвета на ЕС за половин година. Страната ни ще разработва в рамките на Съвета и общата външна политика и политика на сигурност. Това е особено важно във връзка с възникналия остър проблем със бежанците. Страната ни ще бележи и дневния ред на договярането на законодателните актове ,които приема Съвета на ЕС.

Съветът на Европейският съюз е институция в рамките на която се срещат националните представители и министрите от всяка държава- членка. Той още известен и като Съвета на министрите. Той има решаваща дума за приемането на бюджета на съюза заедно с Европейският парламент.

Подготовката на страната ни за председателството на Съвета на министрите е свързано с предоставяне на информация за приоритетите му. Това ще става в офисите на Областните информационни центрове. В тях може да се получи подробна информация за партньорството,управлението и изпълнението на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Предоставя се конкретна информация за актуални възможности за финансиране на проектни предложения по програмите през периода 2014-2010 г.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини