По доходи София е вече в ЕС, другите са бедни

Столичани живеят вече като европейци. По доходи и БВП София се равнява по средноевропейските. В други региони състоянието е критично.

Изводът е от годишното изследване за развитието на регионите в България на Института за пазарна икономика, съобщава БНР. 

Следкризисното възстановяване предстои за 19 от областите на страната, а за една трета от регионите икономически напредък няма, коментира главният икономист на института Десислава Николова от ИПИ.

Това, което виждаме за София е, че София вече е Европа, допълни икономистът. 

По изчисления на института БВП в София на глава от населението е равен на средноевропейския към 2014 година, но това изобщо не може да се каже за по-голямата част от страната, където са достигнати към момента между 20 и 40 процента от средноевропейските нива на доходите. 

В дъното на класацията за пета поред година остават Разград и Силистра, както и регионът на Северозапада. Там темповете на растеж вече трудно могат да се възстановят.

Това изоставане се отнася и за икономиката, и за социалното им развитие, там инвестиции общо взето няма, трудовият пазар е в изключително тежко състояние, там и хора вече почти няма. И, за съжаление, в тези области според нас вече е достигната една критична точка, отвъд която бърз темп на растеж много трудно може да бъде достигнат, каза Десислава Николова.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини