Орхан Исмаилов: Референдумът е шамар, с който трябва да се съобразим

Орхан Исмаилов определи като шамар проведения референдум. Това е внушителен резултат, с който няма как да не се съобразим, отговори на въпрос на Факти.бг новият председател на Народна партия „Свобода и достойнство“ Орхан Исмаилов. Той не е сигурен дали това народно събрание ще може да приеме мажоритарния вот.

„Референдумът е шамар, удар, който българските граждани показаха със своя вот. Това е внушителен резултат и ние няма как да не се съобразим. Суверенът, демокрацията е това – хората да управляват. Но това дали може да се случи в този парламент няма еднозначен отговор. Нито технологичното време ще ни позволи, нито фрагментирания парламент и политическата криза“, заяви новият лидер на Народна партия „Свобода и достойнство“.

Корман Исмаилов пък заяви, че трябва по-често да има референдуми. „Аз дори се подписах под подписката на Инициативния комитет на Слави Трифонов. Смятам, че трябваше да има такъв референдум, въпреки че съм гласувал против и на трите въпроса“, сподели бившият председател на партията.

„Резултатът наистина е внушителен и парламентът – дали настоящия или следващия – по закон ще трябва да разгледа въпросите. Като бивш председател на неголяма дясноцентристка партия, която има прозрачно финансиране, знам колко трудно се прави политика с ограничени ресурси. Намаляването на държавната субсидия или премахването й абсолютно ще обслужи партии като ДПС, която е известна с огромните си черни каси“, каза още Корман Исмаилов.

„Ще бъдат обслужени корпоративният тип партии. За съжаление Реформаторският блок пропусна да се регистрира като организация, която да участва в кампанията за референдума – това го отчитаме като грешка. Трябваше открито да обясняваме на гражданите какви са рисковете и заплахите. Ние подкрепяме мажоритарна система още от самото начало на РБ и сме отстоявали най-последователно и силно да има пълни преференции без праг. Тогава и ГЕРБ, и БСП и ДПС искаха да имат ограничени преференции, да могат партийните ръководство да си контролират листите и да си поставят приближени лица“, заяви още Корман Исмаилов.

Той добави, че по отношение на задължителното гласуване партията е против, защото смята, че това е противоконституционно.

Народна партия „Свобода и достойнство“ остава в политическия спектър център – дясно, отбеляза новият лидер Орхан Исмаилов. Той добави, че в партията ще бъде създадена нова длъжност - главен секретар, който да координира действията на структурите и да контролира взаимодействието.

Политиката, която ще води НПСД, е политиката, която ще искат нейните членове. Увеличава се броят на изпълнителния политически съвет на партията, както и броят на зам.-председателите - от 4 на 6.

На въпрос дали НПСД ще промени политическия си курс (извън РБ), Орхан Исмаилов заяви: „Когато имаме ценности и устои, какво значи да променяме политиката? Ние много точно и ясно сме заявили какви сме. Ние сме партия, чиято ценностна система е свързана с дясното“.

Попитан с какво Ахмед Доган и неговата партия ДПС превъзхождат НПСД, новият лидер на партията заяви: „Аз не виждам с какво могат да ни превъзхождат – нито ДПС, нито Ахмед Доган. Аз лично не съм членувал в Движението за права и свободи. Това, че се казвам Орхан Исмаилов, не означава, че трябва да съм член на ДПС или ДОСТ“.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини