Как Linux би могъл да спаси малките фирми и остарелия им хардуер

Преди дни телефонът ми иззвъня. Погледнах кой е. Беше един съсед от квартала. Тъй като пишех, реших да не вдигам. После получих съобщение от същия човек: “Моля те, обади ми се.” Както казах, работех затова го игнорирах. Последва серия от съобщения. Изключих телефона си и си завърших статията, пише в материла си Дейвид Гевирц.

Когато най-после прегледах телефона си, видях че имам множество позвънявания и съобщения от Фред. Не го познавам толкова добре, срещали сме се из града и по различни събития. Обикновено изглежда спокоен и весел. Но не и днес.

Преслушах гласовите съобщения, в които звучеше като че ли плаче: “Свършено е с нас, Дейв. Не знам какво ще правим. (Ругатня) компютри.”

Беше тежка седмица, но той звучеше отчаян. С неохота реших да се намеся.

Обадих му се: “Хей, Фред. Какво става. Звучиш ми разтревожен.”

“Дейв, можеш ли да дойдеш. Мисля, че с нас е свършено. Дали има шанс...”

Поправката на компютри не е любимото ми занимание. Но не бях излизал цял ден, затова се отправих към офис му.

Това, което заварих приличаше повече на военна зона, отколкото на офис. Няколко работници се взираха в стар LCD монитор. Изглеждаха, като че ли са видели призрак.

Ето какво открих. Бизнесът на Фред притежава 20 компютъра, всички на възраст над десетилетие. Той все още използва Windows XP. И преди е бил атакуван от малуер, но антивирусната програма е успявала да се справи. Този път обаче стваше въпрос за рансъмуер. Този път нямаше да му се размине нито бързо, нито евтино.

Фред използва XP по няколко причини. Хардуерът му все още си работи перфектно, но той нямал желание да плати за пакета актуализации на Windows. Безплатната актуализация до Windows 10 не важи за Windows XP, а Фред не можел да си позволи да купи нови машини.

И точно това се оказал рубиконът. Рансъмуерът, който го поразил, не разполагал с инструмент за декриптиране. Той все още пазел оригиналните XP дискове и бил готов за преинсталация, но като се има предвид с каква скорост малуерът поразява вече неподдържаната операционна система, би било въпрос на време да се окаже в същата ситуация.

Той беше в задънена улица. Не разполагаше със средства, за да подмени старите машини. На теория можеше да освободи няколко от служителите си и да инвестира средствата в актуализация на старите компютри. Тогава обаче бизнесът му щеше да пострада от липсата на персонал. Той беше обречен.

Много други собственици на малки фирми са в същата позиция като Фред. Те разчитат на опасно остарял хардуер и софтуер, защото не могат да се позволят да ги заменят. Не че хардуерът не работи. Той разполага с няколко машини, здрави като танкове. Проблемът е, че Windows XP вече не е защитен. Фред и другите собственици на малки фирми са мишена на лошите момчета.

Затова разказах на Фред за Linux. Разказах му за операционната система Chrome.

Изключително опасно е за Фред да продължи да използва XP, особено като се има предвид, че част от служителите му непрекъснато са онлайн. Това не означава, че хардуерът му не може да се използва повече - Linux работи прекрасно с него.

Linux е много по-надежден от Windows. Той разполага с няколко присъщи елемента на сигурност, за да предпази потребителите.

Инсталираната основа на Linux дистрибуциите е значително по-малка от тази на Windows, така че не е толкова честа мишена на хакерите. Тъй като съществуват множество вариации, е трудно да се предвиди коя е използваната версия. Затова на хакерите им е по-трудно да пробият в системата и да открият уязвими места.

За крайните потребители е препоръчително да използват Mint. Mint 18 е най-добрия десктоп за Linux. Моята препоръка за Фред бе да използва dban, за да се увери, че харддисковете са чисти от зловредни програми, след това да инсталира Mint desktops.

Фред не прави нищо необичайно с компютрите си. Служителите му често са онлайн. Част от машините му работят с Office XP, останалите с Office 2003, използват се най-вече Word и Excel.

Препоръчах на Фред да използва, облачни услуги като Office 365 или Google's G Suite. Ако иска да избегне месечните разходи, би могъл просто да се инсталира LibreOffice. Това ще му осигури нужната функционалност напълно безплатно.

На него му е все едно кой браузър ще използва, затова му препоръчах Chrome или Mint. Chrome ще импортира отметките от Internet Explorer.

Друга опция, ако искате да управлявате всичко от облак е да използвате вариант на операционната система Chrome, наречен CloudReady. Това означава, че няма да е нужна почти никаква поддръжка, но всичко ще трябва да бъде съхранявано в облака.

Общо взето препоръките ми към Фред и всички други собственици на малки фирми със стари, добре работещи машини, нуждаещи се от съвременна защита, е да използат dban, след това да инсталират Mint, а после Chrome и LibreOffice. Това ще увеличи сигурността на системата и няма да ви струва нищо, освен малко време.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини