Учени превърнаха въглероден диоксид в скала

Споразумението за климата, подписано по време на срещата на върха в Париж в края на миналата година, влиза в сила този месец. Учените са убедени, че за постигане на набелязаните цели, трябва да бъде открит начин за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид.

Няколко проекта вече са се заели с тази задача.

Сега се появява ново изследване, което твърди, че в рамките на две години инжектираният в базалт въглероден диоксид се превръща в твърда скала.

Лабораторни изследвания върху базалта сочат, че скалата, образувала се от лава преди милиони години, срещаща се по целия свят, бързо преобразува въглеродния диоксид в твърди карбонатни минерали.

Тези доказателства подсказват, че ако въглеродният диоксид може да бъде заключен в твърда форма, той ще бъде съхранен завинаги и няма да попадне в атмосферата.

Лабораторните резултати невинаги пресъздават случващото се в реалния свят. В рамките на полеви проект в Исландия, предварително разтворен във вода въглероден диоксид бил инжектиран в базалтови образувания и така бил успешно съхранен.

През 2009 изследователи от Националната лаборатория Pacific Northwest участвали в пилотен проект, при който инжектирали 1 000 тона течен въглероден диоксид в базалтова скала. След като пробили дупка в скалното образувание и тествали свойствата му, учените инжектирали въглеродния диоксид през 2013. Две години по-късно от дупката били взети проби. Така учените успели да докажат, че въглеродният диоксид се е превълнал карбонатния минерал – анкерит, както предвиждали и лабораторните експерименти.

Тъй като базалтът е широко разпространен из Северна Америка и по целия свят, изследователите смятат, че базалтовите образувания ще помогнат за улавянето на въглеродния дикосид в широки мащаби.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини