Акад. Пламен Карталов с наградата „Св. Паисий Хилендарски” за 2016 г

    Директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов е носителят на тазгодишната награда „Св. Паисий Хилендарски”.

    Отличието му връчи днес министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

    Акад. Пламен Карталов получава признаниетоза изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности.

    „За мен е истинско удоволствие, че до имената на досегашните носители на тази изключително висока и престижна държавна награда днес нареждаме и името на акад. Пламен Карталов“, заяви на церемонията министърът на културата Вежди Рашидов и посочи, че името на директора на Софийската опера и балет е познато не само у нас, но и по целия свят. „От София до Токио, от Рим и Милано до Виена, от Москва до Рио де Жанейро, навсякъде името на акад. Карталов се споменава с изключително уважение, респект и признание. Неговият принос в развитието не само на българското, но и на световното оперно изкуство е всепризнат“, посочи министърът.

    При приемането на наградата акад. Карталов изказа своята благодарност за връченото му отличие. „С огромно вълнение приемам този знак на признание“, заяви той като подчерта, че огромният копнеж в работата му винаги е бил страната ни да е разпознаваема в целия свят с най-добрите си постижения в сферата на културата. „Ще нося това високо признание с още по-голяма отговорност, защото това е името на Паисий Хилендарски – основоположникът на Българското възраждане, емисар и патриот. Ние се стремим да следим тези пътища на духовност и на развитие на нашата нация – вие, полициите и държавниците, и ние – хората на изкуството“, посочи акад. Пламен Карталов.

    Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” се дава от 2000-година насам. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят й за 2015 г. бе световноизвестният български композитор акад. Васил Казанджиев. 

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини