Пълни комплекти медали за славейковските математици

Четвъртокласниците и седмокласниците от школите по състезателна математика в СУ „Петко Рачов Славейков“ завоюваха пълен комплект медали на 16-ия областен математически турнир „Перперикон“ – Кърджали 2016, който се проведе при домакинството на „училището за шампиони“ за учениците от 3 до 11 клас.

Пламен Груев от 4“а“ клас се окичи с поредния златен медал, Константин Дичев от 4“ж“ – със сребърен, а съученичката им Сандрина Миланова – с бронзов. Учениците от 7 „б“ клас Дуйгу Иса, Здравко Караджов и Хабиш Иса си разпределиха съответно първото, второто и третото място сред останалите математици от седмите класове и медалите в благородни цветове. Още в понеделник те побързаха да се похвалят на директора Багдасаров с постиженията си. От своя страна той изрази задоволството си, че славейковци са завоювали най-много медали като брой от всички кърджалийски училища. По същото време най-добрите математици от гимназиален етап бяха в София на защита на проекти в БАН, което попречи да участват в областния турнир.

Награждаването на победителите в математическото състезание се проведе в Актовата зала на СУ „Петко Рачов Славейков“. В турнира участваха 890 ученици от Ардино, Джебел, Димитровград, Крумовград, Кърджали, Момчилград, Свиленград, Свищов, Смолян, София, Хасково и селата Бенковски, Кирково, Миладиново, Перперек, Рани лист, Тихомир, Токачка, Черноочене и Чорбаджийско.

Организатори на 16-ия Областен математически турнир „Перперикон“ са Регионалното управление на образованието – Кърджали, ПУ „Паисий Хилендарски“ – Факултет по математика и информатика, Съюза на математиците в България – секция Кърджали. Събитието се провежда под патронажа на Областния управител Илия Илиев, а председател на организационния комитет е кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис. Най-малките победители от 3 и 4 клас получиха наградите си от Маня Манева – главен експерт по математика в МОН. Петокласниците и шестокласниците бяха наградени от Нели Попова – главен експерт в отдел „Образование“ в Община Кърджали. Първенците от седмите и осмите класове получиха медалите си от председателя на журито проф. Сава Гроздев, зам.ректор на Висшето училище по застраховане и финанси – София. Членове на журито наградиха по-големите ученици – проф. Стоян Капралов от ТУ – Габрово награди десетокласниците, доц. д-р Росен Николаев от ИУ – Варна награди учениците от 11 клас, а бъдещите абитуриенти получиха своите медали и грамоти от гл.ас.д-р Генчо Стоицов – декан на ФМИ в ПУ.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини