Математиците от СУ “Отец Паисий“ грабнаха купата по математика

Над 911 ученици от ΙΙΙ- ти до XΙΙ клас премериха сили за шестнадесета поредна година при участието си в Областния математически турнир, Кърджали. Той бе организиран от Регионален инспекторат по образованието - Кърджали, ПУ „Паисий Хилендарски" и Съюз на математиците в България. Състезанието се проведе под патронажа на областния управител г-н Илия Илиев.

            В надпреварата на 19 ноември се включиха ученици от Кърджали, Смолян, Димитровград, Крумовград, Джебел и Ардино.

            Домакини бяха СУ‘П.Р.Славейков“и СУ „Отец Паисий" с природоматематическа насоченост, град Кърджали.

            Изпитните работи за всеки клас се състоят от 6 въпроса с избираем отговор и една задача за стандартно решаване, т.е с разписване. Неин автор е екип от математици, ръководени от проф. Сава Гроздев. Професор Гроздев е член на БАН, зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и носител на наградата „Питагор“ в областта на обществените и хуманитарните науки. В комисията бе и многоуважаваният доц. д-р Росе Николаев- ръководител катедра „Приложна математика" в ИУ Варна.

            На участниците от XΙΙ клас, набрали съответен брой точки, се признава отлична оценка за прием във всички специалности на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски" и всички специалности на Икономически университет – Варна, ПУ–филиал „Любен Каравелов"-Кърджали; ТУ Габрово и Висшето училище по застраховане и финанси.

            Зрелостниците София Василева (12 б клас) и Кирил Колчев ( 12 а клас) от Средно училище „Отец Паисий“ грабнаха купата за най-добър випускник със своите отлични оценки, лично връчена им от инж.Хасан Азис. Паисиевци показаха най-добър резултат и вече са приети за студенти. Абитуриентите имат право да избират в кое от петте висши учебни заведения да продължат своето образование. Университетите им предоставят възможността да посочат желана от тях специалност и поемат началната семестриална такса. Постиженията на учениците са плод на екипната работа учител – ученик, години надграждане на знания и хиляди решени задачи. Преподавател по математика на София е г-жа Дияна Димитрова, а на Кирил - г-жа Добромира Бъчварова.

            Гордост за училище „Отец Паисий“ са отличните резултати на изявените ни математици от V клас – Весела Добрикова и Николай Димитров. Весела е призъор в своята възрастова група и носител на златен медал, а Николай спечели бронза за своето трето място. Техен преподавател по математика е г-жа Димитрина Валкарева.

            Години работа са нужни, за да се открият, развият и постигнат високи резултати.

            Упоритият труд, неуморните усилия на учители и ученици носят своето истинско удовлетворение, единствено и само за онези, които имат сърце да продължат по пътя на знанието.

            Поздравяваме Ви с отличните резултати, уважаеми колеги!

            Гордеем се с Вас, скъпи учители и ученици!

Красимира Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини