Обедняване и безработица - сред страховете на българите

За българското обществено мнение, както отминаващата 2008, така и задаващата се 2009 година, са белязани силно от икономическите проблеми и тревоги.

Това показва обобщаващото за годината национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, направено през декември, съобщи БНР.

Инфлацията, страховете от световната финансова криза, загубата на доходи и работни места, оглавяват класацията на най-значимите за българите проблеми.

Доверието в институциите остава ниско, като най-критични са българите към работата на парламента (7 процента са положителните оценки) и правителството (10 процента одобрение).

Основните позитиви от членството на България в ЕС общественото мнение вижда в отварянето на България към Европа. Три четвърти от българите смятат, че са нараснали възможностите за пътуване, работа, обучение.

60 % от анкетираните заявяват, че ще участват във вота за Народно събрание. Електоралните нагласи, които последните проучвания регистрират, предвещават изключително оспорвана и изпълнена с напрежение изборна надпревара, съобщават от Алфа Рисърч.

На прага на Новата година българинът традиционно се зарежда с оптимизъм, и едва първите месеци на 2009-та ще покажат посоката на обществените настроения, допълват от Алфа Рисърч.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини