€1800 евро глоба заради табела срещу мигранти в магазин

Германски собственик на магазин беше осъден за насаждане на омраза заради табела, предупреждаваща мигрантите да не влизат.

Собственикът на магазина поставил табела с надпис "Кандидатите за убежище трябва да чакат отвън", придружен от снимка на куче. Той беше признат за виновен в насаждане на омраза от съд днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Основният проблем е кучето", каза съдията, като подкрепи тезата на прокуратурата, според която табелата приравнява хората на животни.

Въпреки че в Германия собствениците на кучета все още могат да влизат в много търговски обекти с домашните си любимци, животните обикновено не се допускат в магазини за хранителни стоки поради хигиенни съображения. Такива магазини традиционно поставят табели с надпис "Кучетата трябва да чакат отвън".

Според прокуратурата косвеното послание на табелата е, че кандидатите за убежище са толкова мръсни, че не бива да бъдат допускани в магазини за хранителни стоки.

Собственикът на магазина, който е от южния германски град Селб, получи предупреждение и бе осъден да даде 1800 евро на две детски градини.
Прокуратурата настояваше за глоба от 6000 евро. 

Адвокатът на защитата поддържаше тезата, че всяко наказание би било в разрез с правото на свободно изразяване. Той допълни, че клиентът му не е имал за цел да опозори никоя конкретна група.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини