Ердоган би могъл да управлява Турция до 2029 година

Президентът Реджеп Ердоган би могъл да управлява Турция до 2029 г. с разширени правомощия, според проекта на управляващата партия за конституционни промени.

Това посочва Ройтерс, като се позовава на официални представители, запознати с проекта.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се надява предложенията да бъдат представени на референдум през пролетта, предаде БТА.

Ердоган и неговите поддръжници твърдят, че Турция има нужда от силното ръководство на изпълнителната президентска власт, подобно на системата в САЩ или Франция, за да се избегнат нестабилни коалиционни правителства.

Опонентите на режима разглеждат предложената промяна като средство за реализиране на амбициите на Ердоган и се опасяват, че тя ще засили авторитаризма.

Турция бездруго вече е критикувана от западните си съюзници заради влошаването на положението с правата и свободите, особено след чистките, последвали опита за преврат през юли, отбелязва Ройтерс.

Последният вариант за конституционна промяна, предложен във вторник от ПСР, би отредил на Ердоган ролята на "действащ" президент с изпълнителни правомощия веднага след референдума, ако промените бъдат одобрени.

Президентски избори ще бъдат свикани, както е по план, след изтичане на мандата му през 2019 г. Съгласно предвиденото в сегашната конституция ограничение за максимум два президентски мандата и при положение че Ердоган спечели изборите през 2019 г, той ще може да управлява до 2024 г.

Но предложената конституционна промяна с въвеждане на изпълнителна президентска власт ще му даде възможност за още два президентски мандата.

"Ние завършихме нашата работа по конституционните промени и ще ги внесем в парламента в близките дни", каза вчера премиерът Бинали Йълдъръм на конференция на ПСР в Анкара.

Коментари в сайта

Последни новини