Гастрономът в ЦУМ става фермерски базар

Част от столичния ЦУМ се планира да стане постоянна изложба базар на българските производители. На първо време ще се използва мястото на бившия гастроном, разположен в приземния етаж на най-големия някога универмаг в страната, пише "Монитор".

Според Милен Моллов, организатор в отдел "Панаири и изложби" в Българска търговско-промишлена палата (БТПП) идеята за постоянен базар на българските производители не е нова. По думите му тя вече е на път да се реализира.

По всяка вероятност това ще стане до края на следващата година. Заради по-малката площ различните фирми ще се редуват през месец или два.

Реализацията на по-дребните производители на храни винаги е била проблем, заради непосилните условия, които им поставят големите търговски вериги. По тази причина повечето от тях вече предлагат директно продукцията си в по-малки магазини в градовете.

Повечето предприемачи, решили да произвеждат продукция само от родни суровини посочват като проблем евтиният внос от другите страни от ЕС и други държави от света, най-вече от Китай.

Тази седмица в бившия гастроном на ЦУМ се откри поредното търговско изложение на биопродукти, предлагани от български фирми, организирано от БТПП. То ще продължи до петък. В него се представят двайсетина фирми. 40% от тях предлагат козметика и още толкова храни и хранителни добавки, а една - вино мерло в комбинация от екологично чисти малини. На щандовете с козметика акцентът е на продуктите за масаж и СПА процедури, произведени само от натурални съставки. 

За 6 години  пък броят на биофермите се е увеличил 28 пъти. Броят на производителите на биопродукти у нас от 820 през 2010 г. са е увеличил на 6173 - през миналата или 28 пъти, а площта на сертифицираната земя е нараснала 20-кратно. 

Само между 2010 и 2015 г. с над 50% се е увеличила преработката на биопродукти. Друга положителна тенденция е, че ако през 2013 г. сертифицираната земя за биопроизводство е била 1,1% от обработваемите площи, то през миналата делът й става 2,4%. 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини