Пореден абсурд на ”вградено” дърво в бетон

Строители "вградиха" дърво в бетон на ограда на детска ясла в столичния квартал "Люлин". Това е пореден случай за строителен ремонт в София.

Ремонтът е извършен в 128-а самостоятелна детска ясла "Слънце", намираща се в "Люлин" 3. 

Жителите на столичния квартал се питат, как това е останало незабелязано от строителния надзор на обекта и на районната администрация в "Люлин", съобщава Факти.бг. 

Преди няколко седмици от гражданската интернет инициатива "Спаси София" разпространиха снимки на "завършения" строеж. На него ясно се вижда как на оградата е бетонирано отрязано дърво. 

Но нередностите не спират дотук. От организацията пуснаха и още една снимка, на която се вижда как и голямо неотсечено дърво също е бетонирано. 

Майсторите са изградили и хидрант по средата на пешеходната алея до детската ясла, който е толкова удобен, че майките с бебешки колички не могат да го заобиколят нито отляво, нито отдясно. 

От гражданската инициатива се оплакват и че тротоарите също не са изградени качествено, като на много места около детската ясла те са положени неравно.

Според гражданската инициатива "Спаси София", която неведнъж сигнализира за скандални ремонти и обществени поръчки, случаят тук е показателен за некачествен ремонт. 

"В конкретния случай виждаме няколко дървета, които буквално са бетонирани в оградата. При вида им човек не може да не се зачуди има ли поне един с акъл сред проектанти, строители, надзор, та и в Столичната община? На никой ли не му прави впечатление случващото се?", коментираха от гражданската интернет инициатива. 

"А с това става пределно ясно, че болшинството хора в Столичната община са или крайно незаинтересовани, или крайно некомпетентни, а най-вероятно и двете. Особено щом за толкова елементарни неща като например да не се бетонират дървета, или новите тротоари да стават за ходене все още сме на ниво детската градина...", казват още от "Спаси София".

Ремонтът струва близо 2 млн. лв.

Обществената поръчка е възложена от районната администрация през март  2015 година. Възложител е районната администрация в "Люлин", а конкурсът е спечелен от "Сдружение Люлин 2015". 

Изпълнителят трябва да извърши ремонт, който да осигури експлоатационна и проектна сигурност на строителната конструкция на сградата, като и да изгради осем броя нови детски площадки и ограда по регулационни граници. 

Срокът за изпълнението на ремонта е 8 месеца. След него е изпълнено  конструктивно укрепване на сградата, подмяна на всички фасадни панели със зидария и на вътрешните панели с леки преградни стени от гипсокартон на метална конструкция, подменени са ВиК тръби, както и електрическите инсталация. Изпълнен е и пълен пакет мерки за енергийна ефективност - фасадите са изпълнени със силикатна мазилка в различни цветове, като топлоизолационните са съобразени с действащите нормативи и осигуряват максимално добро топлосъхранение и икономия на енергия. 

От администрацията в район "Люлин" заявиха, че обектът е въведен в експлоатация и че цената на целия ремонт е 1 993 758,75 лева с включено ДДС.

Оттам обаче обясниха, че знаят за проблема и че са предприели всички необходими мерки, за да се отстранят нередностите. 

През юли имаше подобен случай на асфалтирани дървета до спортния комплекс "Левски". След като случая нашумя в социалните мрежи, от Столична община глобиха фирмата, отговорна за надзора на ремонта.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини