В Кърджали ще се надиграват 150 участници от близо и далеч

Отново над 150 участници от региона и страната ще се надиграват на очертаващия се вече като ежегоден Фолклорен фестивал за любителски клубове по танци от област Кърджали и страната, организиран от Тракийско дружество „Димитър Маджаров”,  Народно читалище „Тракия 2009” Кърджали, танцовият им  клуб „Хоротропци -ТРАКИЯ”  и с активното съдействие на Община Кърджали . Тази година той е трети по ред и е с ново име, дадено му от организаторите, като вместо досегашното „Хоротропци и приятели“  ще носи звучното име „ПЕРПЕРА“. Име свързано и  с историята на региона, идващо от  златната монета, сечена по времето на най-великия между владетелите на Второто българско царство Иван Асен II , през XIII-XIV в. Изображението върху монетата показва интронизация -владетелят  поема меч в ножница от небесния покровител на династията Свети Димитър, който полага короната на главата на царя.

Гости на надиграването се очакват да бъдат освен любителски клубове по танци от региона- Кърджали – 3 състава, Кирково, Бенковски, така и клубове от общините Златоград, Рудозем, Раднево, градовете Стара Загора, Карнобат, Поморие,  с. Св. Влас и др.

Фестивалът ще започне в 14.00 ч. с шествие на клубовете по бул. „България“ (от Пощата до спортна зала „Арпезос“). Според регламента всеки клуб ще се представи с две хора от българския фолклор, по собствен избор. В края на фестивалната програма за доброто настроение на публиката ще пее групата на известната народна певица Величка Тодорова от Смолян.

Целта на организаторите на фестивала е да се опознае и популяризира българския танцов фолклор, да се съберат любители на българското хоро от близо и далеч, без ограничение във възрастта.

Очакваме и Вие да бъдете наши гости!

Заповядайте на 19.11.2016 г. /събота/ от 14:00 часа в Спортна зала „Арпезос“ – Кърджали.

            ВХОД СВОБОДЕН.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини