Евростат: 85 на сто от българите имат собствен дом

Над от половината от българското население обитава жилища в тухлени къщи, а около 45% живеят в апартаменти в блокове, отбелязва БТА.

Агенцията цитирана обобщени данни на Евростат за жилищните условия в 28-те страни членки на ЕС през 2014 г. Анализът отчита няколко показателя: качество на жилищните условия, проблеми в жилищния район, удовлетвореност от жилището, собственост на дома и други.

Около 85 на сто от българите притежават собствен дом, което е един от най-високите показатели в Европейския съюз. На първа позиция е Румъния с 96 на сто частна собственост на жилищния фонд, следват Хърватия и Литва - с по 90 на сто.

Българите притежават общо около 3,9 милиона жилища; 2,6 милиона са в градовете и около 1,3 млн. - в селата.

900 хиляди апартамента в 19 000 панелки

Значителен е броят на жилищните сгради от тухли - над 600 хил. сгради са от бетон и тухли, а над 1,5 млн. - от тухли и гредоред. Близо 75 хил. са жилищните сгради (с над 500 хил. апартамента в тях), изградени със стоманобетон.

Около 19 хиляди са панелните сгради у нас, в които има над 900 000 апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. българи. Немалък е и делът на необитаемите сгради, предимно в селски райони.

Като цяло българите са удовлетворени от жилището което обитават, но около 27% от тях, (приблизително всеки четвърти) се страхува от обир в дома си или някакво престъпление или вандализъм в жилището му.

Към 16 на сто от българите не са доволни от средата около дома им - липсата на чистота, екологични проблеми, лоша комуникация, липса на удобства. Други 12 на сто от сънародниците ни се оплакват от шумни съседи или шумна околна среда.

Средният размер на жилището, което българинът обитава, е около 72 кв. метра, при средна жилищна площ от 96 кв. м в ЕС-28, сочи европейската статистика.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини