Западни медии: Проруски кандидати бият в България и Молдова

Проруски кандидати спечелиха вчерашните президентски избори в Молдова и България, пише "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Това, коментира американският всекидневник,осигурява на Москва нови съюзници в усилията й да си върне влиянието в части от Източна Европа, която възприема за свой заден двор.

Една сила вероятно ще остане насинена от двата вота: Европейският съюз. Те илюстрират разширяващите се пукнатини в цимента на ЕС, който помогна за преоформянето на Централна и Източна Европа след разпадането на Съветския съюз.

Резултатите са окуражаващи за онези в Молдова и България, които искат да видят затопляне на отношенията между техните страни и Русия.

Тонът в предизборните кампании на двамата новоизбрани президенти бе по-топъл към Русия и по-критичен към ЕС, който те обвиняват за слабия икономически напредък, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в двете източноевропейски страни са поредната доза добри новини за руския президент Владимир Путин, който цели да отслаби връзките между държавите от ЕС и да подкопае международните санкции срещу Москва, пише "Ню Йорк таймс".

Новоизбраният президент на България Румен Радев обеща да поправи отношенията с Москва и да окаже натиск за вдигане на санкциите, наложени заради превземането на Кримския полуостров.

България остава много зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма, сочи "Ню Йорк таймс".

Въпреки че няма опит в политиката, 53-годишният Радев победи вчера с лекота, пише френското списание "Поан". До това лято бъдещият президент Радев бе още генерал Радев, командир на военновъздушните сили, почти неизвестен на широката публика.

Той влезе в политиката на тези избори, на които социалистите създадоха инициативен комитет, за да издигнат кандидатурата му, представяйки я за независима.

Висок, невъзмутим и с пооредяла коса, Радев поднесе изненада, побеждавайки опонентката си Цецка Цачева още на първи тур, след като убеди българите, че ще отстоява "активна", а не "послушна" позиция на страната в ЕС и НАТО, пише "Поан".

Освен подкрепа от поддръжниците на социалистите, бившият командир на военновъздушните сили привлече гласове от Движението за права и свободи, което представлява турското етническо малцинство и влиятелна група бизнесмени, и от ВМРО - ултранационалистическа партия, чийто лидер спечели 15 процента от гласовете на първия тур миналата неделя, пише британският  "Файненшъл таймс".

Вълна от недоволство и разочарование

Съюзникът на българските социалисти Румен Радев - приятелски настроен към Русия новак в политиката - спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, подтиквайки десноцентристкия премиер Бойко Борисов да обещае, че ще подаде оставка, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

53-годишният Радев влезе в българската политика на гребена на вълна от недоволство от резултатите на десноцентристите в борбата с корупцията, разочарование от Европейския съюз и притеснения сред избирателите, че България се отчуждава от все по-агресивната Русия, посочи агенцията.

Радев, който е бивш началник на военновъздушните сили, казва, че България трябва да бъде прагматична в балансирането на задълженията си в ЕС и НАТО и същевременно с това да търси начини да се възползва от връзките си с Москва.

Накланянето на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа, посочи Ройтерс.

Президент русофил

Българите избраха днес с голямо мнозинство президент русофил, социалиста Румен Радев, с което накараха министър-председателя консерватор Бойко Борисов да обяви, че ще подаде оставка, с риск това да доведе до нов период на несигурност за тяхната страна, отбелязва Франс прес.

Безпартиен, но подкрепян от социалистите, Радев заяви, че е за премахване на европейските санкции срещу Русия. 

Радев, който е "новобранец" в политиката, привлече много българи, най-които им са омръзнали корумпираните политици, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че "еврофилията не означава непременно русофобия".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини