ЦИК напомни за правилно оформяне на бюлетината

От ЦИК напомниха някои основни правила и процедури за правилно и безпроблемно провеждане на изборите и коректното оформяне на валидна бюлетина за гласуване.

Днес е вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент. Издигнатият от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев и кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева участват в надпреварата на балотажа. 

В бюлетината присъства и трето квадратче – "Нe подкрепям никого", както и на първия тур, обясни говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. 

В квадратчето избирателят, който не желае да подкрепи нито една от двете кандидатски двойки, може да отбележи своя глас. В случаите, в които правилно е отбелязал в квадратчето "Не подкрепям никого" своя глас, тази бюлетина ще се брои за действителен глас и ще бъде отчетена в общия брой действителни гласове в новия избор за президент и вицепрезидент. 

В случаите, в които не е попълнен правилно или има зачертаване на повече от едно квадратче, гласът е недействителен и ще бъде отчетен като такъв. Кандидатската двойка, която бъде обявена за спечелила новия избор, е тази двойка, която събере най-голям брой действителни гласове. 

Бюлетината за гласуване следва да бъде сгъната по начин, по който да позволява да се вижда фабричният номер на бюлетината, за да може той да бъде сравнен с номера от кочана от страна на член на секционната избирателна комисия и след поставянето на втория печат на гърба, избирателят, ако се притеснява, че неговата бюлетина при пускането в избирателната кутия може да се отвори и да бъде разкрита тайната на неговия вот, той би могъл да я сгъне отново, повторно, така че тя да не може да се разгърне при пускането в кутията.

Андреев обясни, че онези български граждани, които имат увреждания, които не им позволяват да гласуват в своята секция по постоянния си адрес, биха могли да гласуват във всяка друга избрана от тях секция, поради това, че тя е по-близка или по-удобна. Отделно от това тези български граждани могат да се възползват от осигурения транспорт от страна на общината, информираха още от ЦИК. 

Изборният ден започва в 7.00 и приключва в 20.00 часа. С решение на ЦИК на някои места хора с увреждания, които са направили предварителна заявка, могат да гласуват в подвижна избирателна секция още от 6.00 ч., заради големия брой желаещи. 

От ЦИК припомнят, че ако до 20 часа пред определена секция има все още избиратели, които не са гласували, техните лични карти се събират от председателя и секретаря на Секционната избирателна комисия и се допускат да гласуват, като максималното удължаване на изборния ден е до 21 часа. 

По повод големите опашки при гласуването в чужбина, ЦИК даде указания там, където е възможно, да се увеличат кабините за гласуване и да се разширят съставите на секционните комисии. В чужбина разкритите секции са 325 в 71 държави. 

От Министерството на външните работи предупредиха, че част от секциите в Съединените щати, Франция и Испания са преместени на нови места. 

На първия тур избирателната активност достигна 57,47 на сто. 

Стчита се, че сте участвали в задължителното гласуване, дори ако пуснете бюлетина само в единия етап на вота за президент. 

Обявяването на крайния резултат от изборите за президент и вицепрезидент е 3 дни след втория тур.


Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини