Осем арестувани при протести срещу Тръмп в Орегон и Индиана

Противници на Доналд Тръмп отново преминаха през центъра на град Портланд, щата Орегон, на протест срещу новоизбрания президент на САЩ въпреки призивите за спокойствие, отправени от кмета и началника на полицията, предаде Асошиейтед прес.

Няколкостотин души излязоха на улиците на Орегон снощи. Полицията съобщи за най-малко един арестуван, след като хора от тълпата започнали да замерват полицаите, облечени в броня за борба с безредиците. По-рано снощи кметът Чарли Хейс и началникът на полицията Майк Маршман призоваха хората към сдържаност след няколко дни на протести, довели до причиняване на материални щети. Снощи един човек беше прострелян, според полицията при сблъсък с улична банда, а седемнадесет протестиращи бяха арестувани. Повдигнати са обвинения за опит за убийство на двама души.

При протести срещу избирането на Доналд Тръмп в град Индианополис, щата Индиана, бяха леко ранени двама полицаи. Седем протестиращи са арестувани.

Началникът на полицията Трой Ригс заяви на пресконференция, че повечето протестиращи са се държали мирно в продължение на няколко часа. Малка група от тях е станала агресивна по-късно през нощта.
Според говорителя на полицията в Индианополис майор Ричард Ридъл някои членове на групата са започвали да заплашват полицаите, включително да скандират "Убийте полицаите". След като започнали да хвърлят камъни по служителите на реда, те ги арестували.

Няколко хиляди противници на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп протестираха в центъра на Лос Анджелис заради обещанията му да депортира нелегалните имигранти и грубите му изказвания за жените, предаде Асошиейтед прес.

Противниците на Тръмп изглеждаха по-скоро ентусиазирани, отколкото гневни според АП. Те развяваха знамена и скандираха, а шествието им се простираше на няколко пресечки. Няма арестувани, въпреки че протестиращите понякога пречеха на движението.

Полицията в Ню Йорк издигна барикади пред най-скъпите магазини, докато протестиращите срещу новоизбрания президент напредваха по Пето авеню, пише БТА.

Протестиращите бяха най-малко 5000 и се приближиха до небостъргача Тръмп тауър, където се намира новоизбраният президент на САЩ, предаде Франс прес. Те скандираха лозунги като "Не" на расистка Америка", "Доналд Тръмп трябва да си върви" и "Ню Йорк те мрази".

Самият Тръмп призова в Туитър американците да се обединят. "Това ще е важен момент в живота на всички американци. Ние ще се обединим и ще победим, победим, победим!", гласи постът на новоизбрания президент.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини