Бизнесът с 370 млн. лв. за значими проекти

С подписаното споразумение на МРРБ с “Фонд мениджър на финансовите инструменти“ се дава възможност на частния капитал да инвестира в обществено значими проекти.

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, цитирана от БТА.

По рано днес в Министерството беше подписано финансово споразумение на стойност близо 370 млн.лева по оперативна програма "Региони в растеж" между министерството и "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД /Фонд на фондовете/ за инвестиции в градска среда и туризъм. 

Деница Николова визира проекти за подобряване на енергийната ефективност, за градската среда, за градския транспорт и отбеляза, че се дава възможност на желаещите да изпълняват такива проекти за достъп до финансиране при по-примамливи условия от гледна точка на нисколихвени кредити. 

С днешното финансово споразумение се дава възможност близо 100 млн. лева да бъдат усвоени до края на годината по оперативна програма "Региони в растеж", каза Николова. Към настоящия момент вече има 20 процента сключени договори по линия на безвъзмездната финансова помощ по програмата и към края на годината се очаква финансовият ресурс, който ще бъде отчетен като усвоен, да е близо 50 млн. евро и да може да се отчете към ЕК за директно възстановяване по програмата. 

Деница Николова, която е и член на надзорния съвет на Фонда на фондовете, посочи, че през новия програмен период ще има интегриран подход на инвестициите -комбиниране на средствата с други оперативни програми. В този смисъл става дума за четири оперативни програми със своите бюджетни линии, които са или ще бъдат вложени във Фонда. 

Николова посочи, че остава да се подпише споразумение с ОПОС и ще се търси възможност за разширяване на този ресурс с подкрепата и на ПРСР. С този механизъм може да се финансират различни типове мерки - инфраструктурни, в подкрепа на човешкия капитал, бизнес средата, разширяване на икономическите условия в регионите и това да даде отражение в цялостния ефект на инвестиционната политика. 

Тя напомни, че с тези 370 млн. лева ще се структурират три фонда - един с фокус столицата, като се дава възможност за отделен ресурс за София за инвестиции в туризма, за което са предвидени близо 10 млн.лева от възможните по приоритета за туризъм. 

По другите два фонда - в Северна и Южна България, ресурсът за проекти в туризма е разпределен пропорционално - за всички обекти в списъка на МК за обекти с национално и световно значение, каза Николова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини