Нова техника за новородени заработи в болницата,за пет години здравното заведение е получило 5 млн.за апаратура

    Набор от високо специализирана апаратура за неонатологичното отделение на Многопрофлината болница „Д-р Атанас Дафовски“ влезе в действие. С нея ще се обгрижват недоносените деца, раждащи се в Кърджали и региона.Болницата получава инкубатор за интензивни грижи за новородени и недоносени деца, инкубатор за специални грижи за новородени, транспортен инкубатор с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия, апарат за механична вентилация на новородени деца, ултразвукова апаратура 2D и други. Техниката постъпва по проект „Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“, финансиран по програма „Инициативи за обществено здраве“. Финансовата подкрепа е на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Само за последните пет години болницата е усвоила по проекти с европейско финансиране 3 млн.лева за оборудване. Още 1,5 млн.лева са отпуснати от републиканския бюджет за осъвременяване на техниката.

    Днес новата придобивка бе представена от зам.-министър Адам Персенски на среща с лекари от здравното заведение. На форума присъстваха народната представителка от Кърджалийският многомандатен район Цвета Караянчева и областния управител Илия Илиев.

    Изпълнителният директор на болницата доц.д-р Тодор Черкезов посочи,че 2016 г. е изключително ползотворна.Започнала е с много сериозен инвестиционен проект на Министерството на здравеопазването-пълно обновление на отделението по хемодиализа. Благодарение на зам.-министър Персенски,народната представителка Цвета Караянчева и областния управител Илия Илиев е било осигурено ново оборудване. Работата с него е позволила много голяма част от пациентите на диализа да се подготвят за трансплантация. Тримата са помогнали за финансовото обезпечаване на болницата през второто полугодие,за да може да приключи тя безпроблемно годината. Очаква се ново ехокардиографско оборудване и още апарати за неонаталното отделение.

    Приоритет на Министерството на здравеопазването е да намалим детската смъртност.По този показател сме първи в Европейския съюз. През последните две години имаме успехи, сподели зам.-министър Адам Персенски.Той каза че в Кърджали ще бъдат получени нови 4 апарата по линия на Норвежкия финансов механизъм.Болницата ще получи нов 3D ехограф,съобщи още д-р Персенски.

    Зам.-министър Персенски посочи,че друг приоритет е спешната помощ.ЦСМП-Кърджали ще получи 3 млн.лева за реорганизация и оборудване.Ще осигурим със спешна помощ 95% от населението на областта, категоричен бе д-р Персенски.

    В здравеопазването нещата не стават с магическа пръчка. Пътят по който вървим е правилен, подчерта зам.-министърът.За пример той даде парите за здраве преди 15 г. когато те са били едва 850 млн.лева годишно и сега, когато са 3,4 млрд.лева. България е втората страна на Балканите, притежаваща кибернож,чиято стойност е 6 млн.евро.

    Доц.д-р Черкезов посочи,че в болницата работят 127 лекари, от които 15 новодипломирани. Работи се по концепцията за болнична помощ на кабинета Борисов-1.Това позволи болницата ни от трета след хасковската и смолянската да ги изпревари. Имаме ядрено-магнитен резонанс, както и лаборатория по инвазивна кардиология.Намалени са случаите на смърт от инфаркт на миокарда. Преговаря се с „Пирогов“ за привличане на утвърдени специалисти като консултанти.

    Зам.-министър Адам Персенски съобщи,че кърджалийската болница е в първата половина на списъка на болници в страната,като се има предвид ,че в Пловдив има 48 болници,а в София -96.Горд съм,да защитавам интересите на здравните заведения на Кърджалийска област в министерството, посочи зам.-министърът.

    Народната представителка Цвета Караянчева бе лаконична:Традиция е да се виждаме по хубави поводи. Сега ни събира грижата за нашите деца.Още първото правителство на Бойко Борисов даде ход на обновяване на оборудването и специализацията на лекарите.Това дава възможност за качествени здравни грижи,заключи Цвета Караянчева.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини