Нараства броят на злокачествените заболявания у нас

В България има тенденция към нарастване на броя на злокачествените заболявания както при жените, така и при мъжете, каза пред БНР проф. д-р Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър. 37 000 са новите случаи на рак годишно, като при 17 - 18 на сто от пациентите това води до смърт.

За да спре нарастването на броя на новозаболелите от злокачествени заболявания у нас, трябва да се провежда трайна профилактика, посочи проф. д-р Здравка Валерянова.

"В световен мащаб има около 14 милиона нови случаи на рак и около 7-8 милиона умирания годишно. Заемаме една средна позиция, няма за какво да ви плаша", допълни той.

С финансовата подкрепа на програма "Европа" на Столична община две неправителствени организации работят по проект за по-добра профилактика на заболяванията в областта на репродуктивното здраве. Идеята да се създаде общински скринингов регистър на територията на Столична община е това да бъде първата стъпка към създаването на национален скринингов регистър, споделиха лекари и пациентски организации.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини