Земан поиска оставката на министър, срещнал се с Далай лама

Чешкият президент поиска оставката на министъра на културата, защото се срещнал с Далай лама в Прага.

Чешкият президент Милош Земан, който се стреми към по-тесни връзки с Китай, поиска оставката на министъра на културата Даниел Херман заради срещата му с Далай лама миналия месец, съобщи ДПА, като се позовава на чешкия сайт Парламентни листи.

Земан упрекна Херман, че е навредил на интересите на Чехия, като е приел тибетския духовен лидер в изгнание в министерството на културата в Прага през октомври. 

Визитата на Далай лама накара чешки дипломати да публикуват съвместна декларация, изтъкваща "териториалната цялост" на Китай и стратегическото партньорство на Чехия с Пекин.

Тибетският духовен водач посети също Словакия миналия месец и се срещна с президента Андрей Киска. В отговор китайският премиер Ли Къцян отмени в последния момент двустранна среща със словашкия си колега Роберт Фицо, която трябваше да се състои в събота в Рига. 
Пекин предупреди Словакия, че ще вземе ответни мерки.

Китай смята 80-годишния монах - лауреат на Нобелова награда за мир, за сепаратист, въпреки че той казва, че единствено настоява за истинска автономия за Тибет, който беше "мирно освободен" от китайската комунистическа армия през 1950 г.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини