Москва предупреди за възможни нападения от руски джихадисти

Москва предупреди за възможни нападения от руски джихадисти, които са се върнали от Сирия.

Хиляди руснаци се бият в Сирия в редиците на антиправителствените сили, заяви в интервю руският премиер Дмитрий Медведев, като предупреди, че е възможно да извършат нападения, когато се приберат у дома, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата година Москва започна въздушна кампания срещу бойци, водещи война срещу режима на президента Башар Асад. Има обаче и голям брой джихадисти от Русия, които се включиха в редиците на антиправителствените сили.

"Вероятно знаете, че хиляди руски граждани и лица от други бивши съветски републики се бият в Сирия", заяви Медведев за израелския Канал 2 преди посещение в страната следващата седмица.

"Тези хора с напълно промити мозъци се връщат у дома като професионални убийци и терористи. И ние не бихме искали те да извършат нещо подобно в Русия, след като свършат работата си в Сирия", посочи Медведев. 

"Ние вече сме преживели това, включително в контекста на Кавказката война през 1990-те. Първо, искаме те да останат там. Второ, сирийското правителство помоли руските лидери да му помогнат да възстанови реда и законността", заяви още руският премиер.

До декември 2015 г. около 2900 руснаци са заминали, за да се сражават в Близкия изток, заяви Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност. Според официални данни над 90 процента от тях са напуснали Русия след средата на 2013 г. 

Коментари в сайта

Последни новини